TVOJ ŽIVOT

5 stvari koje ZAISTA treba da znaš o KONDOMIMA

it  | 

Neprestano umireš od straha šta će biti kada se odlučiš da imaš seks sa dečkom. Onda nekako odagnaš sve strepnje, jer baš, baš, voliš svog momka i pregrmiš taj prvi put nadajući se da će potom biti lakše. No, agonija se nastavlja jer je tu večito drhtanje oko toga da ne zatrudniš i konstantna dilema oko kontraceptivnih metoda. Pošto je kondom najdelotvorniji, rešili smo da ti otkrijemo najbitnije činjenice o njemu kako bi prestala da se preznojavaš i pitaš da li ste ga dobro stavili, koji da koristite, da li će pući ili spasti…

AMAZEorg condom sex ed moreinfolessweird GIF

broj 1  Najčešće se tvrdi da je delotvornost kondoma 98 odsto. I to je jeste tačno, ali samo ako ih koristiš pravilno. Svake godine 18 od 100 žena ostane u drugom stanju jer ih ne upotrebljava kako treba. Prezervativ treba da se stavi pre nego što će muški polni organ dotaći vulvu (spoljašnji deo vagine). Muškarci proizvode tečnost koja izlazi iz penisa i pre i posle ejakulacije i može da izazove seksualno prenosive bolesti i dovede do začeća (Da li svi muškarci proizvode presemenu tečnost?). Takođe, treba biti pažljiv prilikom skidanja kondoma i posebno voditi računa o tome da ne pukne. Naravno, neophodno ga je nositi svaki put kada imaš seks. Dobro pročitaj uputstvo. Da, da, detaljne instrukcije ćeš naći na svakom pakovanju! Neće škoditi da još jednom proveriš da li sve znaš

broj 2 Kondomi u bojama i sa raznim ukusima ne moraju biti namenjeni i adekvatnoj kontracepciji. Zato nemoj da žuriš da kupiš one pink koji mirišu na lubenicu. To je bacanje para jer njihova namena najčešće nije zaštita. Ukoliko malo bolje pogledaš, videćeš sitan natpis koji svedoči o tome. Ako se baš nisi zainatila da ga nađeš, može ti se desiti i da ga ne primetiš. Pa koje onda brendove da koristiš? Najbolji ne moraju biti oni koje najviše reklamiraju. Zbog toga ne bi bilo loše da se posavetuješ sa ginekologom i utvrdiš koji od njih su se pokazali najsigurnijim.

 crew condom GIF

broj 3 Pre upotrebe, ti ili dečko obavezno proverite je li kondom namotan spolja – u protivnom će biti izvrnut na pogrešnu stranu. Ako niste sigurni, neka jedno od vas lagano dune u njega i on će se odmotati, pa ćete lakše videti da li je okrenut na pravu stranu.

broj 4 Ako ste ti ili tvoj partner alergični na lateks (materijal od koga se prave prezervativi), dobra zamena mogu biti ženski kondomi, koji imaju dva prstena na svakom kraju. Obruč na zatvorenom kraju sprečava da kondom ispadne iz vagine, dok onaj na njegovom otvorenom kraju onemogućava da on u nju upadne. Pri tome prekriva i deo stidnih usana, čime smanjuje mogućnost zaraze polno prenosivim bolestima.

broj 5 U slučaju da tvoj partner tvrdi da mu je seks daleko gori kada ima kondom, nego bez njega, pitaj ga da li može da oseti ukoliko on pukne tokom odnosa. Odgovor je skoro sigurno NE. Dakle, nema rasprave. Momak koji ne želi da koristi kondom, ne poštuje te dovoljno. Osim toga, mnogi parovi ističu da su opušteniji ako imaju zaštitu, te da im je utoliko sam seks kvalitetniji i bolji jer se fokusiraju na ono što rade i osećaju, a ne na to da li će nešto poći po zlu. Istakni da ti je najvažnije tvoje i njegovo zdravlje, kao i da ne ostaneš u drugom stanju, tako da seks bez zaštite NIKAKO nije opcija.

 upvote condom GIF

Foto: Pinterest, Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.