FUN4U

ANA KARENJINA PONOVO NA SCENI MADLENIANUMA

it  | 

Adaptacija čuvenog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja, u dramatizaciji nemačkog dramskog pisca Armina Petrasa i režiji Juga Radivojevića, radnju smešta u savremeno doba, između Gorbačova i Jeljcina. Ovo je tužna ljubavna priča, najtragičnija zbog spoznaje gubitka naizgled idealne ljubavi i uzaludnosti žrtve. Ana Karenjina jedan životni koncept menja drugim, nesigurnim, sledeći svoje srce. A šta se dešava kad se naši ideali sruše, to je pitanje koje postavlja ova predstava.


Armin Petras se u drami opredelio za sedam lica, a po rečima reditelja, svako od njih ima specifičan put kojim se kreće kroz ovu večito aktuelnu priču. „Za Anu je možda najvažnije pitanje životnog koncepta. Za Karenjina to je privid (forma iznad suštine), za Vronskog strast, za Stefana dekadencija, za Dašu religija, za Kiti potraga za identitetom, a kod Ljevina – uspostavljanje patrijarhalnog sistema. Ljubav Ane i Vronskog, koja ništa ne stavlja na tas u najboljem romantičarskom smislu, pre svega je pitanje hrabrosti. No, vreme uspeva da devalvira tu ljubav i spremnost da se sve za nju žrtvuje, ostavljajući bolne posledice i na njihove bližnje. Tako se i životni koncept urušava. Strast prolazi a na površinu izlaze životne banalnosti, romantiku zamenjuje suvi realizam, Ana postaje ljubomorna i histerična, Vronski nezainteresovan… Poraz Tolstojeve junakinje nije osuda društva, njen poraz je gubitak koncepta i vere u ljubav…


Tumači izuzetno atraktivnih i teških uloga su: Nina Janković, Tihomir Stanić, Viktor Savić, Igor Đorđević, Milena Vasić, Tamara Aleksić i Aleksandar Radojičić. Autor scenografije je Aleksandar Denić, a kostimograf Momirka Bailović.
Predstava je 2. novembra u 19.30 časova, Velika scena Madlenianuma.

Foto: Vladimir Nešović

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.