Lepota

Čemu služe dlačice na guzi!?

it  | 

Smešno je kako možemo do mile volje da pričamo o kosi ili trepavicama, ali kad se pomenu neke druge dlake, crvenimo kao paprika. Pretvaramo se da one ne postoje ili ih bar mi nemamo. Ali, one su itekako stvarne. A logo-text upravo namerava da dobro prečešlja temu o dlačicama koje nikako ne volimo: onim, nigde drugo, nego na GUZI. Pssst!

1. ONE postoje s razlogom

Kao što možda znaš, trepavice služe kao zaštita od bubica, prašine i drugog trunja koje bi moglo da ti upadne u oči. Dlake ispod pazuha ublažavaju trenje kože o kožu. No, kada je reč o maljama na zadnjici, možda će te iznenaditi da postoje tri teorije o tome zašto su one tu.

# Telo evolvira već milionima godina. Oslobodili smo se mnoštva dlaka, ali su one na guzi ostale naprosto zato što nije postojao razlog da ih se rešimo. Kul, zar ne? Ili ne baš? 

# Dlake zadržavaju specifičan miris svake osobe što služi da bismo privukli i osvojili adekvatnog partnera suprotnog pola. Nekome ćeš privlačnija biti ti, a nekome tvoja drugarica, a sve to zbog mirisa koji širite (to je zacrtano duboku u našim mozgovima još iz vremena pećinskih ljudi). Sve za ljubav. ♥ ♥ ♥

# I na kraju, te malje su tu zato da bi sprečile trenje tvojih donjih “obraza” kada trčiš, hodaš ili šta god da radiš.

2. SVI imaju dlake na stražnjici

Da raščistimo: Nema osobe bez dlaka na guzi!!! Onog trena kada nas zavali pubertet, malje počnu da rastu na svim, pa i najčudnijim mestima,  ispod pazuha, na nogana, licu, intimnoj regiji i, naravno, zadnjici. To je 100% normalno i tvrdimo da ih ima i tvoja simpatija, tvoja BFF, čitavo tvoje društvo, pa i TI. Grrrr!

3. TI odlučuješ šta ćeš sa njima

S obzirom na to da je sasvim OK što si pomalo kosmata i tamo gde ne želiš, na tebi je da rešiš kako ćeš se i da li ćeš se obračunati sa tim napastima. Možeš ih pustiti na miru i živeti svoj život punim plućima ne obazirući se na njih. Jer, uklanjanje malja sa svih mesta na telu postalo je popularno tek u skorije vreme. Ne znači da i ti treba da se briješ od glave do pete, zato što na smelijim fotkama u magazinima i na filmu devojke i momci skoro nigde nemaju ama baš nijednu dlaku.
No, ukoliko si baš rešena, možeš ukloniti dlake sa stražnjice, ali moraš biti ultra oprezna. Postoje dve opcije: brijanje i depilacija. U svakom slučaju, imaj na umu da se na taj način folikule otvaraju što može olakšati prodor bakterija i nastanak infekcije. Znači, dobro bi ti došla konsultacija s nekim ko ima iskustva u tome. Ako koristiš brijač, pazi da se ne izgrebeš i ne posečeš. I, šta god da briješ, najvažnije je da imaš kvalitetan i čist pribor.
Zapamti da su i brijanje, i depilacija voskom ili nekim drugim preparatima, kao i laserski tretmani, apsolutno prihvatljivi, ali sa sobom nose rizike. Dobro bi bilo da sa ginekologom ili dermatologom porazgovaraš o tome da li je u redu da se oslobodiš dlačica na guzi i kako da to uradiš. Međutim, nekad je najbolje ostaviti stvari kakve jesu. Tvoje dlačice, tvoja stvar!

Ako te zanima kako da doderaš intimnu zonu, pogleda članak Kako da se friziraš tamo dole.

Foto: Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.