FUN4U

Filharmonija za zaljubljene, 27. januara u Kolarčevoj zadužbini

it  | 

U petak 27. januara Beogradska filharmonija će u Velikoj dvorana Kolarčeve zadužbine održati koncert iz serije Za zaljubljene. Na programu su Verdi, Šopen i Prokofjev. Koncert počinje u 20 časova.
Solista na klaviru je Francuskinja Liz de la Sal, a orkestrom diriguje Aleksandar Vedernikov, gost iz Rusije.
Program koncerta:
Đ. Verdi: Moć sudbine, uvertira
Šopen: Koncert za klavir i orkestar br. 2 u ef-molu
Prokofjev: Pepelјuga, odlomci

Liz de la Sal, pijanistkinja iz Pariza, pažnju javnosti prvi put je privukla 2005, sa 16 godina, snimkom Bahovih i Listovih kompozicija, koji je muzički časopis Gramofon proglasio Izdanjem meseca.
Sarađivala je sa mnogim najpoznatijim svetskim orkestrima i dirigentima. Nedavno je prvi put nastupila sa Londonskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Fabiom Luizijem, koji ju je 2014. pozvao da bude prvi rezidencijalni umetnik Ciriške opere. Tokom sezone 2015/16. Liz je nastupala sa najbolјim simfonijskim ansamblima u Londonu, Parizu, Minhenu, Nјujorku, Tokiju, Cirihu, Kopenhagenu, Baltimoru, Detroitu i Kvebeku i sarađivala sa proslavlјenim dirigentima kao što su Fabio Luizi, Osmo Venske, Karl-Hajnc Štefens i Daglas Bojd.
Muzičarka se bavi i pedagoškim radom i drži majstorske kurseve u mnogim gradovima u kojima nastupa.
Aleksandar Vedernikov je odrastao u porodici muzičara. Nјegov otac, takođe Aleksandar, bio je poznat u celom Sovjetskom Savezu i šire po interpretacijama uloga kao što su Boris Godunov i Kutuzov u Ratu i miru, a majka Natalija Gurejeva bila je profesorka orgulјa na Moskovskom konzervatorijumu. Diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu 1990. godine.
Muzičar redovno sarađuje sa mnogim orkestrima, kao što su Pariski orkestar, Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Simfonijski orkestar Japanske radio-televizije, Filharmonija Holandske radio-elevizije, Simfonijski orkestar Grada Birmingemai mnogi drugi.
Sada je šef-dirigent Simfonijskog orkestra iz Odensa u Danskoj i trenutno radi na trogodišnjem projektu koncertnog izvođenja Vagnerovog ciklusa Prsten Nibelunga. Na operskoj sceni često gostuje u berlinskoj Komičnoj operi, a dirigovao je i u milanskoj Skali, pozorištu Feniče u Veneciji, bolonjskom teatru Komunale, torinskom Ređo i u Rimskoj operi.

Foto: YouTube

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.