U POVERENJU

Kako da naučim da volim sebe?

it  | 

Kako da naučim da volim sebe? Niska sam i pomalo mršava, imam 16 godina i često mi se zbog toga pojavljuju kompleksi, kada me neko pita koliko sam teška ili kaže da sam mršava. Ali nisam previse, po mn sam taman, ali eto nekada kao da me uhvati neko ludilo. Da li i niže i mršavije osobe isto mogu da izgledaju lepo i zgodno, msm svako ima svoje ukuse i sve, ali htela bih neki savet da naučim malo više da volim sebe.

inteen: Draga tinejdžerko, na svetu nema istih ljudi, kao što nema ni onih savršenih. Svako ima svoje dobre i slabe strane, a to se odnosi i na psihički i fizički status. Kako izaći na kraj sa tim dilemama i protivrečnostima? Postoje različite strategije. Najbolja i najuspešnija među njima je svakako ona pri kojoj se trudiš da svoje dobre strane istakneš, a slabe prikriješ, da akcentuješ ono što ti se kod sebe sviđa, a ono što ti se manje sviđa ne naglašavaš. I niske i mršave devojke mogu da budu skladne, slatke i zanosne. Neke od njih su Kajli Minog, PJ Harvi, Madona, Kristina Agilera, Niki Minaž, Arijana Grande i čuvena Kejt Mos, koja je na modnu pistu, gde su već harale najlepše svetske manekenke, ušla sa svojih 168 cm visine, mršavim telom bez oblina, da bi ubrzo stala rame uz rame sa top modelima, a potom osvojila i celu planetu. Znala je kada da istakne noge, oči, usne, trepavice. Naučila je šta joj dobro stoji i kako da frizure kombinuje sa određenim komadima garderobe i stilova. Stil oblačenja itekako može da istakne tvoje adute i učini te pravom lepoticom. Međutim, ono sa čim možeš da dobiješ najviše od sebe i drugih je ponašanje. Razmisli šta kod sebe posebno voliš i šta ti se sviđa, u fizičkom izgledu i ponašanju, kao i šta voliš od garderobe i kreni.
Drago mi je da za sebe misliš da si taman, da si nekako po svom ukusu. Sa druge strane, normalno je da te povremeno hvata “ludilo”, kao i sve tinejdžere, ali i sve mlađe osobe ženskog pola, jer su to godine kada se stil izgrađuje i eksperimentiše se. Isprobaj šta ti se sviđa i posmatraj kako ti stoji. Probaj da budeš realna. Dozvoljeno je da pozoveš najbolju drugaricu u pomoć, mamu ili sestru. Ako ti se dopada plava maskara, ponesi je, ako voliš da kombinuješ helanke i džempere-tunike i to ti lepo stoji, ne dozvoli da kompleksi zadominiraju.
Svako od nas povremeno sumnja u sebe zbog nekih komentara, opisa i slika koje nam drugi nameću. Tada treba da se potrudimo da toj slici koja nas mori nađemo suprotnu, odnosno da iskreiramo realnost onako kako se nama sviđa. Cilj je odupreti se tuđem negativnom uticaju. A tu su i tinejdžerski, modni časopisi i blogovi da nam pomognu. Možeš pogledati i inteen članke o modi i lepoti (8 ideja za savršen smokey eyes, Savršeno rumenilo za tvoje lice, Kako da imaš savršene obrve, Kako da nosiš military look, Pončo je in, Ključ elegantnog izgleda je…).
Zavoleti sebe i uživati u sebi je prava umetnost. Udeliti sebi kompliment je deo toga. Ne budi skromna kada je komplimentiranje sebi u pitanju. Caka je u tome da otkriješ šta voliš i šta ti leži, ne dozvoljavaš kratkim nervozama da te obuzmu i progutaju i prema sebi se ophodiš onako kako bi volela da se drugi prema tebi ponašaju. Radi ono što ti prija i videćeš dobri rezultati će brzo doći. Mnogo sreće ti želimo.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Giphy

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.