TVOJ ŽIVOT

Kako je Jana otkrila dve najveće ljubavi?

it  | 

Ukoliko još ne znaš čime ćeš se baviti, koju ćeš školu ili fakultet da upišeš, dobro razmisli, dvaput, triput, sto puta ako treba… Mlađi osnovci i srednjoškolci još imaju vremena, a ostalima držimo palčeve. Mi smo razgovarali sa Janom koja već ima planove za budućnost. Ona je drugi razred gimnazije, obožava knjige i fotografiju, pa će najverovatnije studirati književnost ili jezike. Dakle, ova fenomenalna mlada dama tačno zna šta želi! A sve se desilo sasvim spontano: ona je, naime, odmalena luda za knjigama.

JANA SA KNJIGAMA

„Oni koji me poznaju“, objašnjava Jana, „ bez razmišljanja bi me nazvali  bibliofilom, knjigoholičarkom, knjiškim moljcem. Ma, odabrali bi već neki od izraza koji karakteriše nekog ko obožava čitanje i knjige. A što se fotografije tiče, i ona je došla spontano. Jednog trenutka sam jednostavno poželela da zabeležim svu lepotu koju zapažam, bio to zalazak sunca, stara zgrada ili reka u kojoj se ogleda nebo. Od tada uvek držim telefon ili foto-aparat u rukama kako bih sačuvala bar delić onoga što vidim. Takođe, obožavam jezike i želim da budem poliglota. I u bioskopu i pozorištu osećam se kao u drugoj kući. Volim sve oblike umetnosti, ali ipak se uvek vraćam rečima“.

jana priroda 2 jana priroda 1

Zato su pre malo više od pola godine Jana i njena drugarica došle na ideju da ljubav prema knjigama i pisanoj reči podele s drugima koji imaju istu čitalačku strast. Zajedno su otvorile nalog na Instagramu, a zatim i blog.
„I Instagram profil i blog zovu se Fangirls’ Bookshelves. Budući da obožavam i književnost i fotografiju, ovaj mali hobi postao je sastavni deo mene i sada čini moju svakodnevicu. Rado pišem prikaze knjiga koje sam pročitala, o njima diskutujem s drugim ljubiteljima književnosti, osmišljavam izgled i kompoziciju slika na kojima glavne uloge imaju knjige, a koje ilustruju moje tekstove“, kaže ova zanimljiva gimnazijalka.

jana bajke daću ti sunce, jana

A kako nam je ispričala, kroz knjige može da postane neko drugi, doživi stvari koje se ne bi ni u snu usudila, poseti mesta koja nikada nije videla, i to je ono što, zapravo, najviše voli.
„Neverovatno je što čitajući mogu da odem u drugu stvarnost, saosećam sa glavnim likom, otputujem na bezbrojna odredišta samo kroz misao i radnju, te se makar na trenutak isključim iz svakodnevice“, priča ona. „I stvarno mislim da je istina ono što je rekao George Martin (Džordž Martin): čovek koji čita proživi hiljadu života pre nego što umre, dok onaj koji ne čita živi samo jedan“.
Jana će ubuduće o knjigama pisati i za nas i strane našeg sajta obogatiće svojim fotkama. Ona se pokrenula, zašto ne bi i ti?!

Ako imaš bilo kakve ideje, želiš da pišeš ili fotografišeš za nas ili da nam daš sugestije, piši nam na mejl: redakcija@inteenmagazine.com

Foto: Jana Miajlović

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.