FUN4U

Kralj Petar I

it  | 

Kralja Petra Karađorđevića kao mladića proterala je iz Srbije suparnička dinastija Obrenovića. Nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu sa zemljom iz koje je potekao, s narodom čiji je potencijalni kralj, niti titulom koja mu po pravu pripada.
Spletom istorijskih okolnosti vraća se u domovinu, uvodi parlamentarnu demokratiju na dvor i započinje obnovu Srbije. Ali Srbiji se ne da da napreduje. Atentatom u Sarajevu počinje Prvi svetski rat. Austro-ugarska pokazuje svu svoju nemilosrdnost. Posle dve herojski dobijene bitke, na Ceru i Kolubari, srpska vlada shvata da je povlačenje ipak neminovno.
Tokom mučnog prelaska preko albanskih planina kralj upoznaje Makrenu, majku vojnika Marinka. Nemoćna da sina pronađe u nepreglednim kolonama vojske i naroda koji se povlači, ona zavetuje samog kralja da mu, umesto nje, preda par čarapa koje je isplela. Nažalost, kralj smrznutog Marinka nalazi prekasno, a Makrena umire na grobu mladog austrijskog vojnika, oplakujući u ime svih majki sve sinove – nevine žrtve rata.
Srpska vojska uz strašne gubitke stiže do Krfa i ostrva Vido, ostrva smrti, ali i srpskog vaskrsnuća!
Najvoljeniji srpski vladar, Kralj Petar Oslobodilac,pred smrt podiže spomenik Makreni u njenom selu Slovac. Na samrtnoj postelji on ima jednu želju – da mu nazuju par čarapa koje nije uspeo da odnese Marinku.
Uloge tumače Lazar Ristovski, Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski.
Film je premijerno bio prikazan u  bioskopima 5. decembra.

Foto: YouTube

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.