U POVERENJU

Maljava sam i na mestima gde žene uobičajeno nemaju dlake

it  | 

Zdravo, volela bih ako možete da mi pomognete u vezi maljavosti. Imam 15 godina i dlake na mestima gde ih žene retko imaju: na leđima, ramenima, stomaku… Na nogama i rukama normalno, jer svaka žena to ima. Molim za neki savet. Da li se mogu depilirati voskom kod kuće i koliko to košta (kako bih znala da skupim dovoljno para) ili nekako drugačije? A jako se stidim majci da pričam o tome kako imam puno dlaka. Hvala unapred.

inteen: Draga tinejdžerko, kao što si i sama rekla, maljavost je normalna kod svih ljudi, muškaraca svakako, ali i kod žena. No, neke srećnice imaju jako malo dlaka te ponekad i ne moraju da se depiliraju, dok neke devojke (kao ti) verovatno imaju blago povišen nivo testosterona (muškog polnog hormona) ili su iz nekog drugog razloga maljavije. To nije kraj sveta ali jeste jedna pomalo nezgodna situacija koja će prosto iziskivati više cimanja i novca. No nije nerešivo. Svakako je najvažnije da za početak prihvatiš takvo stanje stvari. Nije sramota biti maljav, nisi ti kriva, i kao što kažem, problem se da rešiti. S druge strane pretpostavljam da imaš lepu i gustu kosu i obrve (što je sada ponovo popularno) te možda tvoja situacija ima i neke dobre strane. Mislim da bi ti bilo mnogo lakše i opuštenije da kažeš mami kakav problem imaš. Može da ti pomogne i finansijski a i sa pokojim savetom, možda je i ona imala ili ima sličan problem. A sigurna sam da će razumeti zašto želiš  da ukloniš dlačice i zašto te je sramota zbog toga.
Pitala si kako da se depiliraš. Drago mi je da imaš ideju da to radiš voskom a ne da se briješ jer to nikako ne bi valjalo. Pogotovu na površinama kao što su leđa i ramena, brijanjem zaista možeš pogoršati situaciju, dlačice ti mogu postati gušće, jače i tamnije. S druge strane, ako se budeš depilirala, vremenom bi te dlačice trebalo barem malo da se prorede, postanu tanje i potpuno nestanu na pojedinim delovima. Površine kao što su ruke i noge u principu možeš sama da depiliraš, ali leđa su već nezgodna i nedostupna oblast. Kako ćeš da ih dohvatiš i vidiš šta radiš? Mislim da je u svakom slučaju najbolje da barem prvi put odeš kod profesionalca na depilaciju. Posmatraj kako se to radi, kako nanosi vosak, kako ga povlači, koliko je on topao itd. Bojim se da ćeš se povrediti, napraviti modrice, opeći se i generalno naneti više štete nego koristi ako prvi put to budeš radila sama. Možeš sigurno na netu da pogledaš koliko bi koštala depilacija tih regija koje te zanimaju, ili pozovi neki salon i raspitaj se.
Nakon toga možeš da počneš sama da se depiliraš. Imaš opciju kupovine toplog voska koji možeš da topiš u nekoj šerpi, ali moraš dobro da paziš da se ne opečeš. Druga opcija je depilator. To je malo veća investicija (oko 4000 dinara) ali je zaista zgodan jer možeš da uklanjaš i sitne dlačice i to u hodu dok gledaš TV ili po desetak minuta između nekih aktivnosti. A za depilaciju treba mnogo više vremena i moraš da pustiš dlake da porastu. I na kraju, kasnije u životu kada budeš zarađivala svoj novac, ako i dalje budeš imala ovaj problem, možeš investirati u trajno uklanjanje dlačica. To je skupo i ponekad bolno, ali rešava problem za stalno.
U svakom slučaju, šta god radila, izbegavaj brijač, čak i kada si u frci s vremenom ili novcem, jer bi brijući se sebi zaista napravila medveđu uslugu. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.