U POVERENJU

Mogu li šminkom i frizurom postići da izgledam starije?

it  | 

Imam 17 godina, a izgledam kao da sam peti ili šesti razred osnovne škole. Tome doprinose činjenice da sam jako niska i sitna, mršava. Volela bih da izgledam približnije svojim godinama. Možete li mi dati neke savete kako da postignem takav efekat kroz možda frizuru, oblačenje ili slično? Pozdrav!

inteen: Draga čitateljko, znam da ti to sada deluje strašno, ali biti mladolik je zapravo super. Vrlo brzo će ti veoma prijati kada budeš čula komplimente da izgledaš 5 godina mlađe, kada te budu pitali u koju školu ideš, a ti već na studijama itd. A tek kasnije, da ne govorim. U principu to što izgledaš mlado, samo po sebi, nije ni faktor privlačenja, ni faktor odbijanja kada su momci u pitanju. Možda ti manje prilaze u izlascima jer misle da si klinka, ali ljudima koji te poznaju to ne bi trebalo da bude bitno. A kada budeš u tridesetim, bićeš prezadovoljna što svi oko tebe izgledaju starije.
Jasno je da to kako izgledaš ne znači i da se ponašaš ili razmišljaš kao neko mlađi, i ko te upozna i shvati da si umom odrasla, neće ni percipirati tvoj izgled na taj način. No, ako ti je baš važno da ponekad izgledaš u skladu sa godinama, pokušaj da se oblačiš formalnije, kao na primer da si krenula na poslovni razgovor, a ne u školu. Dakle, skini šljampave majice, farmerke i patike i više nosi košulje, suknje, pantalone. Šminka obično dodaje par godina, a što se kose tiče, izbegavaj klinačke frizure kao što su kike ili kikice, neke blesave i neozbiljne stilove, pusti kosu ili je stavi u punđu ili visok i stilizovan konjski rep. Prošvrljaj malo po internetu i pogledaj stilove koji ti se sviđaju a koji deluju ozbiljnije, pa kopiraj tako nešto. Međutim, zaista mislim da ne treba da se opterećuješ i budeš nešto što nisi. Stava sam da je mnogo bolje i zdravije za tebe da uživaš u tinejdžerskom periodu i ne opterećuješ se toliko izgledom, već da se trudiš da izgradiš sebe kao zdravu ličnost koja prihvata svoje mane, ceni svoje vrline i sigurna je u sebe.

Piše: Jovana Baćigalupo, psiholog
Foto: YouTube

Ostavi komentar

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.