Da li da ostanem u vezi bez obzira na to što ne gajim emocije prema dečku?

0
0
  • Daniela postavljeno 22/12/2016 23:24

Zaljubljena sam u 10 godina starijeg dečka (meni je 17), ali zbog mnogo većih razloga od razlike u godinama ne možemo biti zajedno, samo se povremeno vidimo… Drugarski… No, uskoro ćemo biti razdvojeni na par godina jer on odlazi u drugu zemlju… U vezi sam sa drugim, ali njega ne volim. Nema leptirića u stomaku, nema strasti u poljupcu, pa osećam da ga iskorišćavam kako bih ojačaja samopouzdanje. Čak bih i spavala sa njim. Inače sam nevina, a on me baš voli, pa mislim da bih uz njega stekla sigurnost što se toga tiče…

inteen: Draga čitateljko, situacija koju si opisala ostavlja utisak da si svesna šta osećaš prema oba dečka, šta ti znače i kakvo mesto zauzimaju u tvom životu. Biti svestan svojih potreba i realnosti veoma je važno u donošenju odluka i pravljenju izbora. Iako nisi otvoreno postavila pitanje, pretpostavljam da se pitaš da li da ostaneš u ovoj vezi i stupiš u intimne odnose sa njim.
Ne znam dovoljno o tvom odnosu sa starijim dečkom i kakav dogovor imate, ali s obzirom na njegov odlazak, mislim da treba da se fokusiraš na odnos sa trenutnim partnerom. Koliko mogu da shvatim, ovde se ne radi toliko o izboru između njih dvojice, koliko o tome da li da ostaneš u vezi sa nekim u koga nisi zaljubljena. Kako si i sama rekla, ova veza ti daje osećaj sigurnosti, kroz odnos sa njim uvećavaš svoje samopouzdanje i misliš da bi ti prijalo da tvoj prvi put bude sa njim. Nažalost, niko ne može da ti kaže šta da uradiš, odluka mora da bude tvoja. Ipak, dobro je da razmisliš o nekim stvarima, a to što si nam se obratila govori da si toga svesna. Kao što si rekla, lepo je kada nas neko voli i pruža sigurnost, ali da li je tebi to dovoljno. Ovo nije pitanje da li tako treba, već je stvar tvog izbora i pogleda na život. Razmisli da li je to što dobijaš iz ove veze dovoljno da budeš zadovoljna ili i dalje čezneš za „leptirićima“ i volela bi da budeš u vezi sa nekim u koga si zaljubljena? Da li misliš da ćeš se osećati dobro ako tvoj prvi put bude sa njim, ili ipak želiš da to bude sa nekim ko ti se stvarno sviđa? Ne znam koliko dugo ste u vezi, ali bez iskrenosti nema kvalitetnog odnosa, pa razmisli koliko si iskrena prema njemu i da li on zna da mu osećanja nisu uzvraćena. Takođe, rekla si da već imaš doživljaj da ga iskorišćavaš, što može da znači da bi se, u slučaju produbljivanja veze, ovaj doživljaj još više pojačao. Ukratko, veza bez zaljubljenosti može da opstane neki period, ali je pitanje vremena kad će se pojaviti nešto bolje. Svakako, radi se o pravljenju kompromisa, nešto dobiješ a nešto izgubiš, pa je na tebi da uvidiš možeš li da budeš u takvoj vezi i da li je vredno, ili ipak želiš da sačekaš da se zaljubiš i budeš sa nekim ko te stvarno privlači.
Sigurna sam da nije lako da doneseš ovu odluku i zato je možda dobro da se uzdržiš od naglih poteza i daš sebi vremena da shvatiš šta želiš. Odlazak starijeg dečka sigurno ti teško pada, pa je važno da uvidiš da li ti je ova veza samo uteha i da li je za oboje dobro da se ona nastavi. Biti isken prema sebi i partneru nije uvek lako, ali je sigurno bolje za oboje. Vodi računa o sebi i onima do kojih ti je stalo i daj sebi vremena da shvatiš šta želiš. Kako god da postupiš, želim ti sreću!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Imam 16 godina i nikad nisam imala decka niti isla na pice sa nekim momkom. Meni je toliko glupo kada me u odeljenju pita drugarica jel imas decka… osecam se nekako jadno. Medjutim, pozvao me je danas jedan momak na pice i prihvatila sam. Kako da se ponasam kada odemo i da li on placa pice?

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website