Dečko mi se previše zbližio sa mojom najboljom drugaricom, šta da radim?

0
0
  • Daniela postavljeno 22/12/2016 19:49

Imam 15 godina. Dečka mi je trenutno u drugom gradu na školovanju. Viđamo se dva-tri puta nedeljno i srećna sam sa njim, ali u poslednje vreme imam osećaj kao da gubi interesovanje za mene. Nedavno sam saznala da se dopisuje s mojom najboljom drugaricom koja nas je i upoznala. Svesna sam da se druže, ali mi se čini da su bliži nego ranije. Kako da se ponašam? Ne želim da ih izgubim, ali ni da me lažu.

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, situacija jeste komplikovana. S jedne strane je normalno da se oni druže jer su se po tvojoj priči znali i pre nego što ste vas dvoje postali par. Kažeš i da vas je tvoja najbolja drugarica upoznala, pa je moguće da je ona i procenila da biste jedno drugom mogli da se dopadnete. S druge strane, ako ti se čini da on gubi interesovanje za tebe, kao i da su se njih dvoje dodatno zbližili, moguće da je zaista tako. Kada u nešto sumnjamo, sigurno postoji bar neki razlog za to. Nešto si nanjušila. Možda se njihov odnos razvio, ali to i ne mora da ima veze sa tobom i tvojim dečkom i vašim razmimoilaženjem.
Zaista bi me čudilo da najbolja drugarica radi nešto iza tvojih leđa. Ne znam koliko si sa momkom i koliko ste bliski. Zbog toga bih prvenstveno porazgovarala sa njom. Mislim da je najispravnije da se stvari iznesu na čistinu. Ne bi bilo u redu da tvoja BFF petlja nešto sa tvojim dečkom, ali takođe nije OK da ti dovodiš u pitanje njeno prijateljstvo prema tebi. Dakle, tu nešto ne štima! Zato je najbolje da sednete i popričate. Otvoreno joj reci šta te muči. Pretpostavljam da će ti ona otkriti o čemu se radi i šta je uzrok njihove učestalije prepiske. Tako ćeš možda saznati i koji problem ima tvoj momak. Moguće je da ona zna nešto više o tome. Naravno, opet nije fer ako o tome ćuti. No, ukoliko saznaš nešto novo, imaćeš i više materijala za razgovor sa dečkom. Naravno, treba i njemu da kažeš da ti se čini kako gubi interesovanje za tebe. Pitaj ga da li je zaista tako. Na taj način bićeš načisto sa svim i znaćeš kako dalje da se ponašaš. Pitanje je da li si spremna da eventualno čuješ kako između njih postoje ljubavne iskrice i da li bi to mogla da prihvatiš. Ukoliko ti nije bitno da njega zadržiš samo kao dečka, već bi volela da ostanete drugari i nakon raskida, onda mu to i objasni. Kao što ćeš i njoj reći da ti je najbolja drugarica, te da želiš da tako i ostane. Reci im da ne želiš da ih izgubiš, ali da je za dobar odnos najvažnija iskrenost. Zato ih zamoli da ti bez uvijanja kažu istinu. Ako su tvoje sumnje neosnovane, priznaj da si pogrešila i objasni da si jednostavno morala to da raščistiš kako te ne bi proganjale loše misli. Međutim, ukoliko nisi pogrešila, saznaćeš nešto što će te zaboleti. Od toga šta se među njima dešava, potom i dubine prijateljstva koje neguješ sa svojom BFF i tvog stava prema svemu tome, zavisiće dalji tok dešavanja. Dakle, želim da kažem kako treba da saznaš istinu, ali i da budeš svesna da ćeš morati sa njom da se nosiš kakva god da je, te da ćeš možda nešto i izgubiti. Imaj na umu i ovo: ukoliko oni postupe nefer, onda ti nisu ni potrebni – ni takva drugarica, ponajmanje najbolja, ni takav dečko, ni drug. A ja ti držim palčeve da sve bude onako kako bi ti volela. Javi nam kako je prošlo. Veliki pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website