Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos?

0
0
  • inteen postavljeno 21/04/2016 21:50

Drugarica i ja se pitamo istu stvar. Obe imamo dečka, meni je 16, njoj 17 godina. Ona bi možda spavala sa svojim jer su zajedno devet meseci. Moja veza je na početku i ne znam ni koliko će trajati. Nije da imamo bilo kakve određene planove ali bismo volele da znamo kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos.

inteen: Na tvoje pitanje je teško odgovoriti jer, u suštini, ne postoji određeno vreme kada mladi ljudi postaju spremni za seksualne odnose. Neko je fizički i psihički spreman ranije, neko kasnije. To je izuzetno važno da znate, da ne pomislite kako nešto nije u redu sa vama ako se ne osećate spremno za takav korak, svejedno da li sada ili za nekoliko godina. Pre stupanja u seksualne odnose važno je da sa partnerom ostvarite prilično intiman i blizak odnos, pun poverenja, da razgovarate o tome, složite se da ste oboje spremni i da želite da to uradite, raspitate se i rešite nedoumice ako ih ima i obavezno se dogovorite i usaglasite oko metode kontracepcije koji biste koristili. Stupanje u seksualne odnose podrazumeva određeni stepen zrelosti i preuzimanja odgovornosti za sopstvene odluke. Zato je važno da budete sigurne da to želite i upravo sa tom osobom. Takođe je važno da znate da, čak i ako se sa dečkom dogovorite da to uradite, uvek možete da se predomislite i sačekate još neko vreme.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ovako ne znam da li ja sa 13godina treba da izgubim nevinost jer nekako bi volela a u isto vremenom ne znam da li ta osoba isto želi… Njemu je prijatno da priča o s…. A meni baš i nije jer se stidim a u isto uživam da pričam sa njim o tome ne znam šta Da radim. Daj te mi neki savet.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website