Ne znam kako da se ponašam na prvom sastanku sa dečkom

0
0
  • Daniela postavljeno 29/12/2016 12:49

Imam 16 godina i nikad nisam imala dečka, niti išla na piće sa nekim momkom. Meni je toliko glupo kada me u odeljenju pita drugarica je l imas dečka… Osećam se nekako jadno. Međutim, pozvao me je danas jedan momak na piće i prihvatila sam. Kako da se ponašam kada odemo i da li on plaća piće? Molim Vas da objavite ovo pitanje, pošto kada kliknem na postavi pitanje piše da ne može!

inteen: Draga čitateljko, u pravu si, zbog ažuriranja nekoliko dana nije bilo moguće postaviti pitanje na samom sajtu. No, to nije razlog da ti ne odgovorimo. Evo ovako. Početak izlaženja i prvi sastanak sa dečkom ili devojkom nikom nije lak i normalno je da postoji nesigurnost i zabrinutost kako će proći, kao i kod svakog novog i nepoznatog iskustva. Iako je sve to razumljivo, važno je da malo umiriš ove brige i opustiš se kako bi mogla da budeš ono što jesi i, što je najvažnije, probaš da uživaš na ovom sastanku, koji je samo prvi od mnogih.
Što se tiče činjenice da do sada nisi imala dečka, nemoj da te to brine jer to ne govori apsolutno ništa loše o tebi i svakako nije „jadno“. Kao što verovatno možeš da primetiš oko sebe, mnogi su u vezama ili su bili, ali je često njihov glavni motiv upravo to – da se ne izdvajaju od drugih, da budu kao i oni i da drugi ne misle da nisu „kul“. Kada smo iskreni prema sebi i vodimo se svojim željama a ne očekivanjima drugih, onda u veze ulazimo kada smo spremni, kada nam se neko stvarno dopada i idemo svojim tempom. Ukratko, želim da ti kažem da nema ništa loše u tome što si sačekala da budeš spremna i da nikada nije kasno, naročito kada imaš 16 godina. Ovo ne treba da utiče negativno na tvoje samopouzdanje jer samo govori da umeš da misliš svojom glavom i da je, pored uticaja nekih okolnosti, to pre svega bio tvoj izbor i posledica toga što još nisi bila spremna. Dosta tvojih vršnjaka uradi nešto jer misli da tako treba i da je vreme, i zbog tog pritiska ulaze u veze bez zabljubljenosti, umeju da budu nepromišljeni i impulsivni i veoma je lepo što ti nisi jedna od njih. Što se tiče prvog sastanka, recepta nema ali postoje saveti koji su provereno dobri, iako ne naročito konkretni. Pre svega je važno da budeš opuštena. To je lako reći, ali jeste moguće, iako je normalno da imaš malu tremu u početku. Budi ono što jesi, shvati to kao upoznavanje i nemoj da zamišljaš kako bi to trebalo da izgleda. Radi se o tome da sam tok sastanka zavisi od oboje i od toga kako se složite. Ne vredi praviti planove ili pripremati pitanja i odgovore, to će vam doći samo i zavisiće od toga koliko se razumete i koliko ste opušteni. Nekad je potebno malo više vremena, pa nemoj da se razočaraš ako ne bude išlo glatko ili ti bude nelagodno u nekim momentima, to je normalno. Ako se svidite jedno drugom, ovo će biti samo jedan od mnogih sastanaka, pa će biti dosta vremena da se opustite i bolje upoznate, jer prvi sastanak je najčešće malo usiljen i svi se trude da se prikažu u najboljem svetlu. Iako ćeš steći neki utisak o njemu i možda već doneti neku odluku, pravo upoznavanje dolazi posle. Stoga, nemoj previše da se pritiskaš i očekuješ. Pitaj ga šta te zanima o njemu, pričaj o svojim interesovanjima i pokaži da umeš da saslušaš. Prepostavljam da će on ponuditi da plati piće, i, mada tu nema pravila, u redu je da predložiš da podelite račun ako to želiš ili da mu kažeš da ti častiš sledeći put (ako ga bude). Ovo je stvar ličnog izbora i ne gledaju svi isto na tu priču sa plaćanjem, ali dobro je da uradiš kako ti u tom trenutku bude odgovoralo.
Nakon svih saveta i svega što ćeš pročitati ili čuti od drugih, iskustvo je najbolji učitelj. Imaj na umu da jedan dejt nije dovoljan i da je to samo prvi korak u upoznavanju i ispitivanju koliko nam neko odgovara. Svrha je da se zabavite i bude vam lepo, a ako baš i ne bude, to neće značiti da ste ti ili on u nečem pogrešili, nego je verovatnije da ili niste dobar spoj ili vam je prosto potrebno malo više vremena. Super je što „probijaš led“, samo napred i lepo se provedi!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website