Da li smo se dečko i ja prerano upustili u vezu?

0
0
  • Ana postavljeno 02/05/2016 20:18

Za tri meseca punim četrnaest godina a već sedam meseci imam dečka. Zanima me da li je sve ovo prerano? Je li u redu da imam dečka u ovim godinama? On je jako dobar prema meni, vidi se da me iskreno voli, kao i ja njega. Nismo zajedno iz interesa ili samo zato što su nam proradili hormoni. Inače, njemu je petnaest. Oboje smo napredniji od vršnjaka, uvek smo bili zreliji u svakom smislu. Nismo imali odnose, to zasad i ne planiramo, znamo za granice i svesni smo svega. Objasnila sam mu kako razmišljam i on poštuje moju odluku. Shvatili smo da ne možemo jedno bez drugog i volimo se više od svega, i previše. Samo me brine jesmo li se suviše rano upustili u ovako ozbiljnu vezu.

inteen: Draga četrnaestogodišnjakinjo, prve simpatije i ljubavi javljaju se s pubertetom, a ti si u njega ušla pre oko dve godine, kao i tvoj dečko (devojčice sazrevaju malo ranije od dečaka). Tako da nije prerano, biološki gledano. To što tvrdiš da niste zajedno „iz interesa“ ili samo zato što su vam „proradili hormoni“ i preispituješ moralnost i etičnost („da li je u redu?“) vaših postupaka, govori o vašoj psihološkoj spremnosti za emotivnu vezu.

Ipak, objasni sebi šta tačno znači „on je jako dobar prema meni“: koje to „dobro“ on čini i kako se „vidi“ da te „iskreno voli“. Kad budeš pronašla odgovore, znaćeš da je ljubav prava i imaćeš argumente za svakog ko to dovede u pitanje. Raduje me što imate dobru komunikaciju i što tvoj dečko poštuje tvoje odluke, jer je to osnova kvalitetnog odnosa.

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website