Želim da prestanem da se zaljubljujem u likove sa filmskog platna i tražim ih u ljudima koje srećem

0
0
  • Guest postavljeno 03/05/2016 23:03

Pa ovako: gledam film i zapadne mi za oko neki glumac. Onda počnem da istražujem sve o njemu, gde živi, koliko ima godina i slično, pa se zaljubim u njega i zamišljam da sam sa njim. Nedavno sam tako gledala jedan film i zaljubila se u glumca, a onda otkrila da je umro 2008. Tada sam počela da plačem i cela nedelja mi je bukvalno bila upropašćena. Šta da radim? Kako da prestanem da se zaljubljujem u glumce i da ih tražim u ljudima koje u realnosti srećem?

inteen: Svaka osoba tokom života ima najrazličitije fantazije o najrazličitijim stvarima. One uključuju ljude, mesta, događaje… Zamišljamo da smo sa nekim koga ne poznajemo, da radimo nešto što možda ne bismo smeli ili mogli, da smo otišli na neko lepo mesto za koje nemamo novca itd. Hoću da kažem, prirodno je i normalno fantazirati jer time dozvoljavamo sebi da na neki način doživimo stvari koje u stvarnosti ne možemo ili koje nisu realne.

S druge strane, jako je bitno da razlikujemo fantazije od stvarnog života te da i dalje veći deo budnog vremena provodimo u stvarnom svetu koji nas okružuje. Opasno je previše boraviti u svetu fantazije jer je on, samim tim što nema granice (mašta može sve), privlačniji i lepši od ovog našeg. Ali nije stvaran!

Moj savet je da za početak uvedeš kontrolu u svoj život i ograničiš ponašanja koja vode fantazijama koje te ometaju. Možda da neko vreme ne gledaš filmove a nakon toga, kada ponovo budeš počela, zabrani sebi da o tim glumcima tražiš informacije na Internetu. Imaj i ovo u vidu – sve te informacije koje nalaziš ne moraju nužno biti tačne; poznate ličnosti uvek na papiru deluju privlačnije nego što zaista jesu. Pokušaj da, umesto toga, radiš stvari koje te interesuju sa ljudima koji te okružuju – prijateljima, rođacima. Nađi neki hobi, provodi više vremena napolju, bavi se nekim sportom. U svakom slučaju, pokušaj da ne dozvoliš sebi da se previše zanosiš ljudima koji su ti nedostupni.

Nije lako, moraćeš na neki način sebe da nateraš da prestaneš da radiš to što si radila, ali videćeš, kada uspostaviš lepe odnose sa ljudima oko sebe, ti odnosi će te mnogo više ispunjavati i više će ti značiti nego ovi zamišljeni…

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website