Da li je u redu da voliš nekog preterano starijeg od sebe?

0
0
  • Guest postavljeno 05/07/2016 13:11

Da li su godine u ljubavi zaista bitne… Je li u redu kad nekog preterano starijeg voliš i više nego što bi trebalo?!

inteen: U periodu adolescencije nije retkost da se devojke zaljube u starije momke. Pošto je fizički razvoj devojčica brži u odnosu na dečake, one obično teže da ostvare bliži odnos sa zrelijim muškarcima, javljaju se prva seksualna osećanja i želje pa tako „hemija“ često proradi sa onim za koga smatraju da je iskusan i ume na pravi način da im odgovori na potrebe. Pored fizičkog aspekta, privlačnost starijih se zasniva i na doživljaju sigurnosti. Jer iz ugla mlađe osobe, starija se čini smirenom i stabilnom, često deluje da probleme koji su za mlađu ogromni ona rešava sa lakoćom, a to daje osećaj sigurnosti.

Dakle, želim da ti kažem da je potpuno u redu da osećaš to što osećaš. Zaljubljenost ne poznaje čuveno „trebalo bi“ pravilo, pa i u slučaju veće razlike u godinama. Iz tvog pitanja ne vidim o kolikoj razlici je reč, ali na neke stvari bih ti u svakom slučaju skrenula pažnju. Najvažnija je ta da budeš pažljiva i postupaš promišljeno. Iskustvo je na njegovoj strani, verovatno je prevazišao fazu nekontrolisanih emocija koje upravljaju ponašanjem, što je za tvoj uzrast karakteristično. Razmisli šta je to što te kod njega privlači, da li su to osobine koje on zaista poseduje i da li je ono što voliš kod njega samo rezultat njegovih godina i iskustva, što lako ume da fascinira. Nije naodmet da budeš pažljiva i tako se zaštitiš od manipulacija koje znaju da se dese kada smo sa nekim starijim i iskusnijim od nas.

Tvoja trenutna osećanja su intenzivna, i zbog njih ne treba da osećaš krivicu ili da ih gušiš. Godine umeju da budu problem, što je razlika veća, veći su i izazovi. Važno je da brineš o sebi, da krupnije odluke donosiš kada si sigurna da je to ono što TI želiš, i daš sebi vremena da shvatiš šta želiš u budućnosti. Pred tobom su intenzivan rast i razvoj, promene i upoznavanje sebe. Prihvati svoja osećanja, ali se trudi da ne prevladaju razum. Romantična ljubav jeste lepa, ipak, pre svega čuvaj i voli sebe!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website