Može li se imati seks u toku ciklusa i da li je 15 godina rano za odnose?

0
0
  • Guest postavljeno 13/11/2016 18:35

Meni je 15 godina, da li je prerano za odnose? Je l moguće imati odnose u toku ciklusa?

inteen: Draga devojčice, da bi neko stupio u seksualne odnose, treba da bude fizički i psihički spreman, a kada je neka osoba na to spremna, veoma je teško odgovoriti, jer ne postoji određeno vreme. Neko se spremnim oseti ranije, neko kasnije. Nije mi jasno zbog čega postavljaš ovo pitanje. Da li si u vezi, pa razmišljaš o tome, ili si jednostavno znatiželjna. U svakom slučaju, ja bih sačekala. Za mlade osobe koje razmišljaju o stupanju u odnose važno je da prvo ostvare vezu punu ljubavi i poverenja. Seks nije mala stvar. Kako će ti biti prvi put zaista nije zanemarljivo i najbolje je da to uradiš sa nekim kome iskreno veruješ, prema kome gajiš emocije i ko ti uzvraća istom merom. Ukoliko pročitaš naše tekstove Kada je neko emocionalno i fizički spreman da ima seksualni odnos, Da li je normalno što sam nevina, a treći sam razred gimnazije i Zanima me kada devojka treba da ima prvi seks, videćeš da tinejdžerke različitog uzrasta postavljaju slična pitanja i shvatiti koliko je to individualno.
Dakle, najvažnije je da ti znaš šta želiš, te da ništa ne radiš zbog nekog drugog. Ne smeš podlezati uticaju dečka, drugarica, društva. To treba da uradiš KADA budeš želela i SA KIM budeš želela. Naravno, pre toga se dobro obavesti o kontracepciji. Moraš voditi računa o sebi. Da sam na tvom mestu, porazgovarala bih na tu temu sa mamom, starijom sestrom, ili nekom drugom osobom od poverenja. Ne bi trebalo da se ishitreno i bez dobrog razmišljanja upustiš u nešto tako ozbiljno. Veoma si mlada. Ima vremena za sve. Mislim da neće škoditi da još malo pričekaš.
Što se drugog pitanja tiče, moguće je imati odnose u toku menstrualnog ciklusa. To je stvar ličnog izbora. Naravno, ukoliko su menstruacije obilnije, situacija neće biti baš najzgodnija. I da naglasim, zabluda je da se tokom menstruacije ne može zatrudneti. Zato ni taj period u mesecu nikako nije pogodan za nezaštićen seks.
Sasvim otvoreno sam ti odgovorila na oba pitanja jer smatram da je jedino takav pristup ispravan, kao što mislim da bi trebalo da imaš malo poverenja u mamu te i sebi i njoj daš šansu da popričate o svemu. Ona ti može dati najbolje savete. Pa i ona je prošla kroz to, i nju su mučile iste brige.
I na kraju, ipak se nadam da si nas ovo pitala, pre svega, iz znatiželje, kao i da imaš ili ćeš naći onog ko će poštovati tvoje godine, te da ćeš se i sama bar još malo strpiti po pitanju stupanja u seksualne odnose. Budi pametna i voli sebe! To je najvažnije.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website