Dečko i ja smo nevini i ozbiljno razmišljamo o seksu

0
0
  • Guest postavljeno 17/11/2016 13:12

Dečko i ja imamo po 16 godina i u vezi smo pet meseci. Oboje smo nevini. Imam dosta poverenja u njega. Možemo da pričamo o svemu i svačemu. Prošli smo i temu seksa. On se, kao i ja, oseća spremnim da uđemo u seksualne odnose. Problem je što ne znam kako to da iznesem roditeljima, a i pitam se da li je sa 16 ipak prerano za to. Da li da sačekam još koju godinu?

inteen: Draga čitateljko, veoma je pohvalno što imaš tako lep odnos sa dečkom, što razgovarate o svemu i imate poverenje jedno u drugo. To je dobar preduslov da sa njim imaš prvi seksualni odnos. Isto tako, činjenica da je i on nevin ide vam u prilog. Uvek je drugačije kada je jedan od partnera iskusniji. Ovako ćete zajedno proživeti jedno važno iskustvo. Više puta smo pisali o tome kada i kako se devojka oseća spremnom da stupi u odnose i koliko je prvi put bitan. Da se ne bih ponavljala, molim te pročitaj tekstove Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano i Sa dečkom otvoreno razgovaram o seksu, ali sam još zbunjena kada je reč o toj temi.
Ozbiljno popričaj sa dečkom, koliko god puta bude potrebno, i dobro razmisli. Kada budeš sasvim sigurna, opustićeš se i to će teći prirodno. Isto tako, imaj na umu da čak i ako pristaneš i počnete da se mazite, pa tebi bude neprijatno i iznenada odlučiš da nećeš, imaš svako pravo da prekineš. Dakle, možeš stati u bilo kom trenutku, obrazložiti momku šta se dešava i zamoliti ga se strpi još malo. Ako još ne želiš da imaš seks, to je sasvim u redu i treba da sačekaš. Ceo život je pred tobom, ne treba nigde da žuriš. I da ponovim, kao i mnogo puta do sad, obavezno se obavestite o kontracepciji pre nego što se upustite u tu avanturu.
Druga stvar, veoma me raduje što razmišljaš da porazgovaraš sa roditeljima. To je dokaz da im veruješ i da imate dobar odnos. Bolje je kada roditelji, ili bar jedno od njih, znaju da im dete razmišlja o seksu sa partnerom sa kojim je u vezi, a pogotovo ako je seksualno aktivno (kada do toga dođe). Oni ti mogu biti važan izvor informacija i podrške. Ne zaboravi da je i tvoja mama prošla kroz to i najverovatnije se pitala isto što i ti. Podržavam te u nameri da popričaš i posavetuješ se sa njima/njom. Na ovu temu mogu ti pomoći odgovori koje smo već dali tvojim vršnjakinjama: Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks?; Želim seks sa dečkom a i da o tome popričam sa mamom; Da li je potrebno obavestiti roditelje o prvom seksu?. Samo polako i sigurno nećeš pogrešiti. Sve najbolje ti želim!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ne postoji pravo vreme za to. Ako ti tog momka volis i spremna si onda samo napred. sa majlom budi otvorena i kazi joj

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website