Poruka jednog dečka stvara mi nervozu, ne znam o čemu da se dopisujem sa nepoznatim momcima

0
0
  • Guest postavljeno 21/11/2016 22:18

Odlična ste stranica. Dajete dobre saveta, ali bih volela, a mislim i ostali, da koristite manje stručne izraze, jer ih većina jedva razume. Imam pitanje. Javio mi se jedan momak, a ja neću da odgovorim zato što ga ne znam i što u meni izaziva neku nervozu. Da li je to normalno, ja mislim da nije. I kako da postanem komunikativna? O čemu da se dopisujem sa nepoznatim momcima?

inteen: Zdravo, draga čitateljko. U ime inteen tima zahvaljujem se na komplimentima. Potrudiću se da pišem što jednostavnije kako bi ti sve što kažem bilo razumljivo. Prvo, ne mora uopšte da bude nenormalno to što ti javljanje tog dečka stvara nervozu. Doduše, nisi objasnila šta te konkretno odvratilo od njega, ali je moguće da ti se neko ne dopadne na prvu loptu a da ne znaš zbog čega. Možda je to zbog načina na koji ti se obratio, pristupa, reči koje je odabrao ili ti se, recimo, nije dopala njegova fotka. Ima zaista mnogo stvari koje kod nekoga mogu da nas odbiju, a da nam nisu sasvim jasni razlozi za to. Dakle, ne treba mnogo da brineš. No, ubuduće budi otvorenija za komunikaciju sa nekim, jer prvi utisak može da zavara. Kao što neko može da ti bude drag u početku, a kasnije se ispostavi da nije baš onakav kakvim si ga zamišljala, isto tako može da bude i obrnuto. Pomisliš za nekog da je bez veze iako nemaš dovoljno informacija o njemu, samo na osnovu načina oblačenja, kraja u kome stanuje, mesta na koja izlazi… Hoću da kažem kako ljudima treba dati šansu, bez obzira na to da li se radi o devojčicama ili dečacima. Na taj način daćeš i sebi priliku da stekneš nove prijatelje, možda čak i dečka kad za to dođe vreme. Nemoj biti prestroga ni prema sebi, ni prema drugima.
Drugo, razmisli o sebi i svojim kvalitetima. Kada shvatiš da imaš mnogo toga da pružiš drugima, te da imaš sve što jedna dobra drugarica može da da, lakše ćeš komunicirati sa okolinom. Postepeno ćeš se opuštati i voditi sve duže razgovore. Vežbaj. Zadaj sebi zadatak da na svako pitanje odgovaraš malo duže i da zatim i sama postaviš pitanje kako bi se konverzacija nastavila. To možeš isprobati u društvu onih koji su ti bliski, a potom i sa onima koje ne poznaješ toliko. Polako će ti to postati prirodno. Aktiviraj se, ne odbijaj pozive za druženje, osmisli i ti neku akciju (vožnja bajsom, roleri, klizanje, bioskop) i pozovi ekipicu da ti se pridruži. Tinejdžerima u sličnoj situaciji savetujemo, a naveli smo do sada više puta, grupne sportove, kurseve jezika, plesa, slikanja… Na taj način srešćeš nove ljude koji, pošto su na istom mestu kao ti, imaju ista interesovanja.
I treće, što se dopisivanja sa nepoznatim momcima tiče, ni to nije naročito teško. Kada neko pokuša da stupi u kontak s tobom, prvo proceni želiš li da s njim ostvariš bilo kakav odnos. Ali, kao što sam već napomenula, nemoj u startu da budeš negativna. On će započeti razgovor, ti samo treba da ga prihvatiš i nastaviš tako što ćeš i ti njega pitati ponešto. Polako ćete uvideti šta koga zanima i stvari će početi da idu svojim tokom. Što više budeš saznavala o njemu, imaćete više tema za razgovor. Pitaj ga gde izlazi, šta voli da jede, koju muziku sluša… U nečemu ćete se slagati, u nečemu ne. Nešto od toga daće vam mogućnost da se našalite jedno s drugim i smejete, zbog nečega ćete se raspravljati (ne svađati), oko nečega ćete se slagati… Tako ćete se upoznavati i, ukoliko vam prepiska bude dosadila (možda ne budete imali dodirnih tačaka), prekinućete je. Ako vam bude zanimljivo da čavrljate, nastaviće se… Zaista nije tako komplikovano. Samo se opusti i otvori prema ljudima, ali prati svoj tempo. Nemoj da se forsiraš. Sve će doći na svoje. Držim palčeve!
Pročitaj i: O čemu da razgovaram sa dečkom koji mi se dopada i Stidljiva sam i ne umem da se ponašam sa momcima.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website