Mogu li treninzi da budu uzrok kašnjenja menstruacije?

0
0
  • Guest postavljeno 24/11/2016 21:33

Imam 16 godina. Dobila sam menstruaciju kada sam imala 13. Nikad mi nije bila redovna, ali često sam nervozna. Pre neki dan sam dobila posle dva meseca, ali nakon četiri sata više nije bilo ničeg (obično mi traje 6 dana). Takođe, nisam išla ni na kakve dijeta, ali sam radilia vežbe dve nedelje. Da li to ima neke veza sa tim?

inteen: Mislim da ne treba previše da brineš, jer mnoge tinejdžerke imaju neredovne menstruacije. Ima slučajeva da nakon prve prođe i nekoliko meseci, a ponekad i godina dok mesečni ciklus ne postane redovan. S obzirom na to da je organizam devojaka u tvom uzrastu već dovoljno osetljiv zbog hormonskog disbalansa, svaka dodatna promena, putovanje, prehlada, konstantna nervoza ili stres, kao i intenzivni treninzi koje ti pominješ, mogu uznemiriti tvoje telo, a reakcija na to może biti izostanak ili kašnjenje mesečnog ciklusa. Ako pročitaš tekst Imam 16 godina i neredovne menstruacije. Koji su uzroci?, shvatićeš da se i druge tvoje vršnjakinje suočavaju sa sličnim problemom. S druge strane 5 razloga zašto ti kasni menstruacija otkriće ti šta sve može dovesti do toga da ti ciklus bude neredovan.
Kako to kod tebe traje već tri godine, ne može da škodi da se obratiš lekaru. Tako ćeš saznati o čemu je uistinu reč i ako je potrebno, moćićeš to da rešiš. Moj ti je savet da se posavetuješ sa mamom i odeš kod njenog doktora, jer ćeš se po mom mišljenju tako osećati opuštenije. Ako to nije slučaj, konsultuj se sa drugaricama ili nekom starijom osobom od poverenja i poseti ginekologa koga ti ona preporuči. Razgovor sa njim otkloniće svaku tvoju brigu.:)

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website