Želim da nađem nekog ko će da me voli

0
0
  • Daniela postavljeno 24/11/2016 22:29

Imam 16 godina i nikada nisam imala dečka, uvek je tu bilo dopisivanje koje iz nekog  razloga prestane. Želim da nađem nekoga ko će da me voli ali ne znam kako. Dosta njih mi šalje zahteve i javlja mi se, ali nisu po mom ukusu. Pomozite mi!

inteen:Draga tinejdžerko, pitanje si postavila u pogrešnoj rubrici, a pošto spada u Sexologiju, kako te ne bismo razočarali, odgovor postavljamo upravo ovde u nadi da ćeš ga pročitati. E sad, prvo bih želela da naglasim da si još uvek jako mlada i da zaista nema potrebe da brineš što nisi imala dečka. To što sa 16 godina nisi našla osobu po tvom ukusu koja ti odgovara potpuno je normalno i očekivano. Takođe, deluje mi kao da znaš šta želiš i šta te privlači, da si pomalo izbirljiva te da ne pristaješ na vezu sa osobom koji ti nije potpuno super. To je sasvim u redu, i treba da držiš do sebe i ne pristaješ ni na šta manje od onoga što želiš. Ali to može značiti da će ti biti potrebno malo više vremena da upoznaš odgovarajuću osobu te da moraš biti strpljiva.
Ipak, mislim da je važno da ostaneš otvorenog uma i da ne odbacuješ ljude olako. Kažeš da mnogi momci žele kontakt s tobom, ali da nisu po tvom ukusu. Sigurna sam da si u pravu u većini slučajeva ali ipak, prvi utisak ume da prevari. Svi često donosimo brzoplete zaključke o drugima i to samo na osnovu malo (u principu nedovoljno) informacija. To su tipične greške koje svi pravimo i time neretko odbacujemo ljude koji su zapravo kvalitetni. Na primer, ne sviđa nam se kako se oblače ili koju muziku slušaju pa zaključimo da su dosadni, bez veze itd. No to je, ipak, samo jedan aspekt nečije ličnosti, a kao što i sama znaš, osobu čini toliko toga. Dakle, da bi upoznala nekoga ko će ti se svideti, treba da budeš otvorena prema ljudima, da se potrudiš da ih upoznaš, da im daš šansu. U krajnjoj liniji, čak i ako ne bude materijal za dečka, možda je za dobrog prijatelja, a tako nešto se takođe ne baca.
Još bih dodala da je tvoja želja da te neko voli sasvim prirodna i lepa, ali da ljubav ne dolazi lako i odmah. Za to je potrebno vreme i trud. Ljudi prvo moraju dobro da se upoznaju i provedu neko vreme zajedno, uvide i prihvate mane druge osobe a ne samo da je gledaju kroz „ružičaste naočare“, tj. iz perspektive vrlina. Onda tek dolazi ljubav. Hoću da kažem, nemoj je očekivati odmah, daj osećanjima vremena da se razviju.
I na kraju, baci pogled na sledeće članke: O čemu da razgovaram sa dečkom koji mi se dopada?; Kako da upoznam nekog momka, jer mi se nijedan ne javlja i osećam se usamljeno?; Stidljiva sam i ne umem da se ponašam sa momcima, koji govore kako prići momcima i o čemu sa njima pričati. Koristiće ti. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website