Da li je obavezno posle prvog odnosa da se ode kod ginekologa?

0
0
  • Guest postavljeno 25/11/2016 17:53

inteen: Draga čitateljko, ne postoji neko određeno vreme kada tinejdžerka treba da poseti ginekologa. To možeš obaviti kad god poželiš, ukoliko ne osećaš nikakve tegobe. S obzirom na to da je reproduktivno zdravlje veoma bitno, lekaru treba svakako da se obratiš ako primetiš bilo šta neuobičajeno. Pretpostavljam da kod tebe to nije slučaj, pa nije neophodno da žuriš. No, ukoliko si već imala seks, moja preporuka je da odeš kod ginekologa. Prva poseta se savetuje nakon dobijanja prve menstruacije a pre nego što se stupi u seksualne odnose. To je prvenstveno zato da bi sa doktorom porazgovarala o svim vidovima kontracepcije i odabrala onaj koji ti najviše leži, ali i kako bi se utvrdilo da si sasvim zdrava.
Važno je da pronađeš doktora s kojim se osećaš prijatno, jer je to osoba kojoj ćeš poveriti svoju intimu i koja će ti pomoći da rešiš određene probleme. Pošto obaviš prvi pregled, sa ginekologom ćeš se dogovoriti kada da dođeš sledeći put. Ukoliko je sve u redu, pregled se obavlja redovno na svakih šest meseci ili godinu dana. Dakle, posavetuj se sa mamom ili nekom drugom osobom kojoj veruješ i uputi se kod njenog lekara. Čini mi se da je tako najbolje. Naravno, odluku ćeš doneti sama, ali svakako se postepeno pripremi da ginekološki pregled postane deo tvoje redovne brige o sopstvenom zdravlju.
Kako smo već pisali na ovu temu, pročitaj i: Kada je vreme za prvu posetu ginekologu? i Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu, da ne bih ponavljala ono o čemu smo već govorili.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website