Posle koliko vremena je normalno imati seksualne odnose ako se upustiš u novu vezu, a nisi nevina?

0
0
  • Guest postavljeno 29/11/2016 16:49

inteen: Na tvoje pitanje ne postoji jedinstven i univerzalan odgovor. Takođe, period koji prođe od stupanja u vezu do stupanja u seksualne odnose se menja od slučaja do slučaja, odnosno od veze do veze. Uzmi u obzir primer gde se smuvaš sa drugom, osobom koju duže vreme poznaješ i o kojoj dosta toga znaš. Bliskost će se razviti brzo, već mu veruješ i znaš da se dobro slažete i bićeš spremna da spavaš s njim nakon ne tako mnogo vremena. S druge strane, ako je u pitanju neko koga si tek upoznala, trebaće daleko duže da vidiš kakva je osoba, kako se slažete, odgovara li ti, da počneš da mu veruješ i osećaš se sigurno u njegovom naručju.
Potpuno je pogrešno da pomisliš kako zato što nisi nevina treba da stupaš u seksualne odnose čim se smuvaš sa nekim. Ružno je i ako dečko to očekuje i forsira te na nešto što ne želiš i na šta nisi spremna. U tom slučaju verujem da nije dobra osoba da uopšte spavaš sa njim. Dakle, ako ne želiš da spavaš sa njim (još uvek) obavezno nauči da kažeš NE i staneš iza toga. Pogledaj tekst Kako da kažem dečku ne za seks? i biće ti jasnije.
Ja ne mogu da ti kažem kada je za tebe i tvog partnera pravo vreme da stupite u seksualne odnose, ali s obzirom na to da te ovo pitanje muči znači da ne želiš da spavaš sa svakim dečkom sa kojim se smuvaš i to je zrelo, odgovorno i pametno razmišljanje. Ipak, i dalje je na tebi da osetiš kada dođe pravo vreme za odnos sa nekim sledećim momkom. Niko drugi ne može to da zna bolje od tebe. Ključne stvari koje pomažu pri donošenju takve odluke svakako jesu otvorenost, poverenje i bliskost. Uz pretpostavku, naravno, da ti se dečko sviđa, zaljubljena si u njega, lepo ti je s njim i želiš da spavate zajedno. Važno je da možeš da mu veruješ. Da ti do tog trenutka nije dao razlog da pomisliš da te laže i neiskren je prema tebi, da se pravi da mu je stalo, a u stvari nije. Dalje, bitno je da se međusobno razumete i poštujete, možete otvoreno da razgovarate o svemu, pa i seksu, da ti se čini da bi veza mogla da potraje, prijatno ti je kada ste zajedno, mazite se i ljubite.
Pročitaj još poneki članak na našem sajtu ( Nisam sigurna da li sam spremna za seksualne odnose, Prva razmišljanja o stupanju u seksualne odnose) kako bi razjasnila dodatne dileme koje imaš, ali svakako jedino ti možeš da znaš kada je pravo vreme da spavaš sa nekim. A to je onda kada ti želiš i kada se osećaš spremnom za to.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website