U strahu sam da sam zatrudnela

0
0
  • Daniela postavljeno 04/07/2016 23:20

Imam 16 godina i bila sam godinu dana u vezi. U martu smo drugi put imali odnos sa zaštitom, no na samom početku kondom je spao, ali on je odmah stavio drugi. Međutim. nakon toga meni se u glavi rodilo milion pitanja. Bio mi je šesti dan ovulacije tada. Prva menstruacija nakon odnosa  kasnila je par dana, što je normalno, a svaka sledeća bila je redovna i obilna. Uradila sam test, za svaki slučaj, i bio je negativan. Sad, nepuna četiri meseca kasnije, opet  razmišljam o tome. Počela sam mnogo da jedem, ugojila sam se dva kilograma baš u predelu stomaka, a donja rebra su mi se nekako deformisala. Možda će zvučati smešno, ali kad ležim, osećam neke otkucaje u stomaku. Mislite li da su to tripovi ili stvarno postoji razloga za brigu? U slučaju da sam zatrudnela, postoji li izlaz iz toga ili je kasno? I na koji način bih to mogla da saopštim mojim roditeljima? Mnogo sam uplašena i, što je najgore, u međuvremenu sam raskinula sa tim dečkom.

inteen: Pošto si dobila menstruaciju tri-četiri puta nakon toga, skoro da uopšte nema razloga za brigu. Nezgode s kondomom se dešavaju i u tim slučajevima postoji specijalna pilula, ali se o svemu tome uvek treba konsultovati sa lekarom. Sada to i nije važno. Ubuduće vodi računa. Trenutno najverovatnije više jedeš jer si napeta, kad se opustiš, ješćeš normalno, ali do pet kilograma više sasvim je u redu. Uz malo fizičkih vežbi rešićeš se ta dva kilograma ako ti smetaju, ali i stresa. Važno je i da nakon raskida ispuniš vreme kvalitetnim aktivnostima i posvetiš se sebi. Kad smo siti, pulsira nam želudac, to su otkucaji koje čuješ i oni ne treba da te brinu.
Ako ipak nemaš mira, kupi u apoteci test za trudnoću, pažljivo pročitaj uputstvo i proveri još jednom. Ukoliko te je blam, reci apotekarki da nije za tebe nego za drugaricu. Gotovo sam sigurna da je negativan, ali nam javi šta je test pokazao. Onda ćemo zajedno misliti šta dalje.
Bez obzira na datu situaciju, porazgovaraj sa mamom ili sa oba roditelja i kaži im da si imala dečka, a zatim i da si imala seksualne odnose. A za sledeći put sačekaj da sretneš onog zaista pravog sa kojim ćeš imati vezu punu ljubavi, razumevanja i poštovanja.
Ne boj se, uz tebe smo!

Piše: Vanja Miajlović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Imam 14 godina i polazim u medicinsku skolu.Takodje i u dom za ucenike.Svi mi kazu da sam lepa i zgodna,ali u mojojo skoli to niko nije primecivao.I sa strane ko me ne poznaje isto kaze.Volela bih da imam decka u srednjoj i spremna sam.Ne znam da li je u meni problem.Zelela bih da znam na koji nacin da se postavim u drustvu.Kako da se ponasam.Kako da se upoznam sa bilo kim u novom odeljenju,a i u domu.I kako da pridjem  nekom decku ako mi se bude svidjao?

  • You must to post comments
0
0

Ako želiš da postaviš pitanje za inteen, klikni na crveni baner sa strane, uđi u rubriku Sexologija i piši nam. Ovo su komentari…

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website