Zaljubila sam se u najboljeg druga ali ne želim da ga izgubim

0
0
  • Daniela postavljeno 28/11/2016 19:23

Imam mali problem. U aprilu sam se zaljubila u najboljeg druga. Naime, najbolji prijatelji smo od rođenja. Sve je počelo na rođendanu moje BFF. Jedna drugarica, koju baš i ne gotivim, stalno se motala oko njega i tražila da se slika sa njim. Tada mojoj ljubomori nije bilo kraja. Mislila sam da je nemoguće da se zaljubim u njega. Pre mog rođendana, BFF mu je rekla da mi se sviđa. Tada nije pričao sa mnom nedelju dana. Kasnije se unormalilo. Od septembra mi se sve više i više približava. Učimo zajedno, vraćamo kući (živimo u istoj zgradi), namiguje mi, pričamo ceo čas. Ponekad ume i da se čačka sa tom drugaricom pa postanem ljubomorna. Ta drugarica inače zna da mi se on sviđa i često nas nasred časa zeza pa oboje pocrvenimo. Pošto sam imala neku posekotinu, drug sa kojim se vraćamo kući pitao me da li je posekotina zbog njega, on je čuo i nasmešio se. Kada smo sami, mnogi iz škole pitaju da li smo zajedno i kažu da bismo bili divan par, jer smo oboje krupne građe, visoki i jedini štreberi u odeljenju. Pitao me je da idemo zajedno na maturu, tad sam se osećala kao da me je pitao za vezu. Sve drugarice bi da ga pitaju želi li da se smuva sa mnom, ali ja se plašim da ga ne izgubim zauvek jer mi je jedini drug. Po svemu ovome nisam sigurna da li mu se sviđam, iako svi kažu da je to istina. Molim te, pomozi mi! Jer stvarno ne znam šta da radim, a mnogo mi se sviđa. Hvala!

inteen: Draga čitateljko, ovo je pitanje za Sexologiju pa ga ovde i objavljujemo. Ne bi bilo loše da nam napišeš da li si se snašla (ispod u komentaru ili na mejl). E sad da ti odgovorim. Kada se jave simpatije i romantična osećanja prema najboljem drugu, nužno se javljaju pitanja i dileme koje ti sada imaš. Sa jedne strane je pitanje oseća li on isto i kako bi reagovao na tvoja osećanja, a sa druge neka vrsta straha da bi mogući raskid veze značio i prekid prijateljstva.
Iz tvog pitanja se može steći utisak da imate veoma lep odnos, uživate u vremenu koji provodite zajedno i dobro se slažete. S obzirom na to i činjenicu da vas ostali „povezuju“ i vide kao dobar par, sigurna sam da imate dosta sličnosti i tema za razgovor, jer ste praktično odrasli zajedno. Sve vas ovo čini super drugarima, ali simpatije koje gajiš prema njemu znače da ti njega više ne gledaš samo kao druga i da je kod tebe prijateljstvo prešlo u zaljubljenost, što značajno menja vaš odnos. Iako nisi sigurna u to, drugi su ti sugerisali da i on oseća isto, i to je sigurno još više uticalo na to da o vama dvoma misliš kao o paru i povećalo tvoje simpatije prema njemu. Prijateljstvo može biti odlična osnova za vezu, jer opuštenije komuniciramo sa drugovima nego sa simpatijama i tako se bolje upoznamo onakvi kakvi jesmo, bez onog pretvaranja, na primer da volimo nešto što ta druga osoba voli, ili da se ponašamo kako mislimo da ona želi. Sa druge strane, uvek postoji rizik kojeg si i ti svesna, a to je da se vaš odnos pokvari. Ipak, ako je vaš odnos dobar kao što opisuješ, trebalo bi da budete u stanju da razgovarate iskreno. Bilo bi dobro da sa njim podeliš da si počela da ga gledaš drugačije, ali budi iskrena i reci mu koliko ti je stalo da ostanete drugovi i da se plašiš da ga ne izgubiš. Takođe, moguće je da će mu biti potrebno malo vremena da shvati šta želi, pa je dobro da budeš strpljiva jer dečaci su dosta nezreliji i nesigurniji nego što izgledaju.
Kao što vidiš, rizik postoji, ali je nekad potreban kako bismo nešto dobili i ostvarili svoje želje. Pravo prijateljstvo može da izdrži razne izazove, pa je tako ovo test za vaše. Ako budeš iskrena i pokažeš mu koliko ti je stalo da ga imaš kao druga, čak i ako ne završite kao par, i dalje možete da budete prijatelji i uz malo strpljenja i truda prebrodite sva iskušenja. Samo hrabro i srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website