Mislim da dečko iskorišćava moju drugaricu, a ne znam kako da joj pomognem

0
0
  • Guest postavljeno 07/12/2016 11:17

Moja drugarica je u vezi sa četiri godine starijim dečkom. On je na faksu, 300 km daleko. Čula sam da ju je prevario dva puta. Jednom su raskinuli jer je hteo da spava sa njom, a ona još nije spremna na to. Pomirili su se nakon četiri dana i više nisu spominjali seks. I to je super, ali ja mislim da je iskorišćava, a ona je toliko zaljubljena. Možda i on nju voli, ali nije spreman da se odrekne seksa. Ne želim da ona bude nesrećna, ali ako je kao što mislim (nadam se da nije), mnogo će da pati. Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, veoma je lepo što brineš za svoju drugaricu i razumem potrebu da nešto preduzmeš i zaštitiš je. Kada nam je stalo do nekog, kao što je tebi do nje, želimo samo najbolje za tu osobu i teško nam je kada vidimo da je neko ne tretira kako mislimo da zaslužuje.
Pre svega, bilo bi dobro da razmisliš koliko si i na koji način razgovarala o ovoj temi sa drugaricom. Da li si sa njom podelila svoju zabrinutost i zna li ona sve što ti znaš o njemu? Kako mi se čini, nisi sasvim sigurna da ju je on prevario, ne znaš šta on oseća prema njoj i da li je voli. S obzirom na to, nije loše da budeš obazriva i sud o tome kako je njoj sa njim i šta joj on pruža ostaviš njoj. Kako si napisala, najviše sumnji u njega potiče upravo od nje i onog što deli sa tobom, što znači da je verovatno svesna da on možda neće imati strpljenja za njen izbor da ne stupe u intimne odnose. Ukratko, želim da kažem kako je tvoj strah da će ona biti povređena odraz njenog straha, da ga i ona oseća i da je svesna da je veza sa njim rizik. Bez obzira na to da li su prevare istinite ili ne, činjenica da je raskinuo sa njom samo iz tog razloga već je dovoljna da joj bude jasno da rizik postoji i sad. Dešava se da devojke u njenoj situaciji ne žele da priznaju ni sebi ni drugima da zapravo znaju ili barem sumnjaju da njihove veze održava to što dečko ima odnose sa drugim devojkama. Ti ne možeš da znaš šta on oseća prema njoj, pa bi bilo dobro da razgovaraš sa njom, ali da se više fokusiraš na to kako je njoj nego na njegovo ponašanje. Pitaj je kako joj je sa njim, šta misli o tome što je on navodno prihvatio da nemaju odnose i ima li poverenja u njega. Budi otvorena ali nežna, bez osuđivanja i pametovanja, i sigurna sam da će ti se otvoriti i da će vam obema biti lakše nakon toga.
Kao što vidiš, svako je odgovoran za sebe i svoj život i pravi svoje izbore. Iako se tebi njena veza ne sviđa i brine te, važno je da shvatiš da ona verovatno dosta toga zna o njemu, ali da je, za sada, odlučila da bude sa njim i još nije spremna da to promeni. Najbolje što možeš da učiniš za nju je da joj budeš podrška i pomogneš da bolje brine o sebi i poštuje sebe, pa i da izađe iz veze ako shvati da je u njoj nesrećna. A svakako je srećna što ima tako dobru prijateljicu i zahvaljujući tome lakše će prebroditi sve što se u budućnosti bude dešavalo. Negujte to prijateljstvo i srećno obema!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website