Odlučila sam da spavam sa dečkom, ali se plašim da će pući kondom

0
0
  • Daniela postavljeno 06/12/2016 00:04

Imam dečka već godinu dana i odlučili smo da spavamo, a ja nikad nisam stupala u odnose. Svako veče razmišljam šta ako zatrudim, ako pukne kondom ili ostane u meni? Pomoziteeee…

inteen: Draga tinejdžerko, kako je ovo tema za Sexologiju, odgovor objavljujemo ovde. Nadam se da ćeš se snaći. Dakle, da pređem na stvar. Intimni odnosi za tebe su nepoznato polje u kom nemaš iskustva, pa je normalno da imaš određene brige i strahove. Zbog tvog pitanja mogu da pretpostavim da si donela odluku na osnovu toga što si spremna i želiš da ti prvi put bude baš sa ovim dečkom. Međutim, pored spremnosti i želje, svaki ulazak u nešto novo i nepoznato zahteva dobru pripremu i informisanje. Kada smo dobro obavešteni i imamo više znanja o nečem, to nas obično manje plaši jer smo svesniji šta sve može da se desi i kako možemo da utičemo na to.
Kada je u pitanju stupanje u intimne odnose, ovo znači da je važno da se dobro informišeš o svim dilemama koje imaš. Pored interneta, koji nije uvek tako pouzdan, postoje knjige i priručnici koji sadrže odgovore na ova pitanja. Ipak je najbolje da o svim ovim temama otvoreno razgovaraš sa nekom starijom osobom od poverenja, kao što je sestra, prijateljica, majka ili školski psiholog. U tu svrhu može ti pomoći tekst Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks?. Takođe bih ti preporučila da pre prvog puta posetiš ginekologa, jer mislim da bi ovo bio najbolji način da dobiješ sve značajne informacije o kontracepciji i reproduktivnom zdravlju i da obaviš pregled koji treba da ti postane navika. Ukoliko još nisi bila kod ginekologa, možeš da zamoliš majku ili drugaricu da idu sa tobom, ako će ti tako biti lakše (a pročitaj i Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu). Pravilno korišćenje kontraceptivnih sredstava, te saveti iskusnijih ili stručnih osoba sigurno će ti mnogo značiti jer će te umiriti i umanjiti strahove, ujedno ćeš se odgovorno poneti prema svom zdravlju i zdravlju svog partnera i zaštititi od neželjene trudnoće. Naravno, važno je da o svemu tome pričaš sa dečkom i da se složite oko svega što je važno za vaš prvi put.
Kao što možeš da vidiš, radi se o značajnoj odluci koja zahteva dosta odgovornosti i promišljenosti od oboje. Važno je da budeš svesna svih posledica, ali sam sigurna da će se tvoje brige smanjiti kada se bolje informišeš o konkretnim pitanjima koja te muče. Budi otvorena i nemoj da se stidiš, sva ta pitanja su normalna i svi su ih imali u tvojim godinama. Tek kada se opustiš i smiriš ove strepnje, bićeš stvarno spremna i moći ćeš da u tome uživaš kako bi trebalo. Pozdrav.

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website