Dopada mi se drug, a otkad on to zna, ne priča sa mnom, izbegava me i ignoriše

0
0
  • Guest postavljeno 08/12/2016 02:41

Od mlađih razreda sviđa mi se drug koga znam odmalena. Do početka ove godine bili smo kolko toliko dobri prijatelji, stalno smo se družili. Kada je prošao raspust u februaru, on se promenio. Sve manje priča sa mnom, izbegava me, ignoriše… Na ekskurziji je to kulminiralo i posle toga me je izbegavao skroz: poruke, pozive, sve. On zna da mi se sviđa jer su mu to moje „drugarice“ ispričale, i to preda mnom. Inače, kad god smo bili malo duže sami, bio je OK prema meni, ali čim je tu neko, kao da me ne poznaje. To sam ispričala drugarici od poverenja i ona mi je rekla da mu se možda dopadam i da je zato takav, da ga ne bi zezali u školi. Ja sam sad prva godina, a on osmi razred i ne viđamo se toliko često, ali bih volela da ponovo počnemo makar da se dopisujemo i pričamo. Volela bih da mu priznam šta osećam prema njemu, ali ne smem, plašim se njegove reakcije. Molim te pomozi, šta da radim?

inteen: Draga devojko, u godinama si kada je zaljubljivanje i stupanje u vezu izuzetno teško. Ne kažem da je ikada lako, ali u vašem uzrastu je posebno komplikovano. Jer, kao što si i sama prepoznala, nosi određenu sramotu sa sobom. Društvo će vas možda zezati i zadirkivati, bićete izloženi raznim tračevima i ogovaranjima, teško je biti iskren jer je sve to pomalo blam i ispadneš glup kada kažeš nekome da ti se sviđa. A ne bi tako trebalo da bude. To su sve lepa osećanja i ne treba da ih se stidimo. Ali tako je kako je.
Kod vas dvoje dodatno komplikuje stvari to što ste sada u različitim školama i ne viđate se često kao i to što postoji razlika u godinama. Ona nije velika, naprotiv, zanemarljiva je, ali je potencijalni problem to što si ti sad „velika“, tj. u srednjoj si školi, dok je on još „mali“, u osnovnoj. Hoću da kažem da to u očima društva može da bude odličan šlagvort za zezanje i zadirkivanje.
S druge strane, to bi trebalo više da smeta tebi nego njemu, jer možeš da naiđeš na komentare da se zabavljaš sa „klincem“, dok će on pre biti faca u društvu. Tako da, ako si ti OK s tim (a nema razloga da ne budeš), onda strava.
E sad, s obzirom na to da su vam se odnosi i ovako i onako pokvarili i da trenutno skoro i ne komunicirate, mislim da nemaš šta da izgubiš time što ćeš da mu priđeš i kažeš kako se osećaš. Najgore što može da se desi jeste da vam odnos ostane takav kakav je sada. A možeš mnogo da dobiješ ako budeš razgovarala s njim.
Mislim da je najboje da mu iskreno kažeš da ti se jako sviđa, ne samo kao potencijalni dečko nego i kao osoba, i da ti mnogo nedostaju priče sa njim. Da bi volela da pokušate da budete zajedno, ali ako on to ne želi ili nije spreman, onda bi ti mnogo značilo da se ponovo viđate i družite. Naglasi da se, ako donesete takvu odluku, tvoja osećanja neće uplitati u vaš odnos, odnosno da možeš da budeš samo prijatelj sa njim i da ne očekuješ nešto više. Naravno, to sve ako zaista možeš. Ako misliš da bi ti to bilo preteško, onda nemoj to da ponudiš.
Verujem da i njemu nedostaje prijateljstvo s tobom, te da će priča imati pozitivan kraj. A ukoliko je istina ono što tvoja drugarica pretpostavlja i ako mu se sviđaš, onda možda imamo i romansu na vidiku . Pozdrav i srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website