Drugarici i meni dopada se isti dečko i meni je mnogo teško

0
0
  • Guest postavljeno 10/12/2016 22:21

Zaljubljena sam u dečka iz razreda već skoro osam godina. Upoznala sam dve godine mlađu drugaricu, ali joj tako nisam rekla, već da mi se on nekada dopadao, jer nisam bila sigurna. Jednom prilikom mi je ona priznala da joj se sviđa isti dečko i pitala me da li je to u redu. Ja sam mislila da mi se više ne sviđa i rekla sam da je OK. Međutim, posle toga sam osećala kao da mi je kamen pao na srce, ali joj nisam to rekla. Taj dečko je saznao da ga ona voli i samim tim posvetio joj je više pažnje. Svi misle da mu se ona sviđa, a kad su ga pitali šta misli o njoj, rekao je da mu je dobra drugarica, ali da ne bi mogao da bude sa njom zato što je od njega viša a i mlađa dve godine. Još jednom me je pitala da li ga i dalje volim i priznala sam joj. Ona je rekla da se jako glupo oseća zbog toga, ali sam je ohrabrivala da nastavi… Želim da budem dobra drugarica, ali mi je jako teško sve to što se dešava. Šta da radim?

inteen: Draga čitateljko, situacija je zaista dosta komplikovana. Način na koji se ponašaš već je dovoljan dokaz da si dobra drugarica. Međutim, ako se među njima nešto desi, moglo bi ti biti još mnogo teže. Zapitaj se da li bi to mogla da podneseš. Jer, ako nije tako, to bi moglo da ugrozi vaše prijateljstvo. S obzirom na to da taj dečko ističe kako ne može da bude s njom pošto je viša i mlađa od njega, oni možda i neće ostvariti vezu. U tom slučaju vas dve ćete zajedno prolaziti kroz iste muke (patićete za njim) što će učvrstiti vaš odnos.
Mislim da je od početka trebalo da budeš iskrena prema drugarici. Da je bilo tako, možda bi ona uspela da zakoči svoje emocije, mada to i nije tako lako. Ne možemo da biramo u koga ćemo se zaljubiti. To se jednostavno desi ili ne desi. Ipak, tada bi joj dala vremena da porazmisli o svemu. Ovako je za nju tvoje priznanje došlo sasvim nenadano. Isto tako, i ona pokazuje da te voli i ceni i stvarno je veoma korektna prema tebi. Bar se tako čini iz onog što si napisala.
Pošto si uglavnom pričala o tome kako se taj dečko ponaša prema njoj, ne mogu da zaključim kakav je prema tebi, družite li se, razgovarate li… Jesi li ikada razmišljala šta bi bilo ako bi se ti i on smuvali? Kako bi se tada osećala tvoja drugarica. Mislim da bi bilo najpametnije da sedneš sa njom i bez ustezanja, otvoreno popričaš o svemu. Recite jedna drugoj šta vam leži na srcu. Izvagajte šta vam je bitnije – taj dečko ili vaše drugarstvo. Možete se dogovoriti da ga se obe odreknete. To neće biti jednostavno, ali za nekoliko meseci uspećete da ga prebolite. Možda pronađete nove simpatije i pritom sačuvate svoj odnos.
Postoji i varijanta da mu, uz njen pristanak, i ti otkriješ da ti se dopada. Ukoliko se i inače družiš sa njim, možeš da stisneš zube i kažeš mu o čemu se radi. Njemu će to sigurno imponovati. Vas dve morate da budete OK s tim da će on tad biti u poziciji da bira, i ne smete se ljutiti jedna na drugu ma kako da on odreaguje. Ipak, budi svesna, a to predoči i njoj, da će se on osetiti kao pravi šmeker. Naravno, ako je momak na mestu, postupiće ispravno. Dakle, njegov sledeći korak zavisiće od toga kakav je on u stvari. On može odabrati jednu od vas ili odbiti obe ukoliko vas voli samo kao drugarice.
Po mom mišljenju, vrlo je bitno da sačuvaš drugaricu (pogotovo što izgleda da ste jedna drugoj važne), a to ćeš moći jedino ako stvari izneseš na čistac. Dobro razmisli i potrudi se da doneseš za tebe ispravnu odluku. Važno je da vidiš šta ćeš i preduzmeš korake kako bi došla do rešenja. Najgore je kad ne znaš na čemu si. Srećno.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website