Šta da radim pošto sam počela da simpatišem brata?

0
0
  • Guest postavljeno 11/12/2016 10:24

Imam 14 godina i nevina sam. Počela sam mnogo više da se družim sa bratom (nerođenim) i njegovim društvom. On ima 22 godine, a i oni su tu negde. Moj brat je ranije pravio neke probleme i bio u zatvoru… Uglavnom, počeli smo više da se družimo i razgovaramo o mnogim stvarima: od škole do veza pa i dalje, o seksualnim odnosima. Meni to ne smeta, zato što u njega imam poverenja i on me stalno podržava i brani. Ali mislim da sam počela da ga simpatišem, a brat mi je, i to ne može tako. Mislim, volim ja njega mnogo, ali nije baš realno da ga simpatišem. Šta da uradim a da ne prestanem da se družim sa njim i društvom?

inteen: Draga tinejdžerko, očigledno je da, kao i većina tvojih vršnjaka, ulaziš u komplikovaniji i teži period života kada je važno pronaći svoje mesto, pripadati i osećati se prihvaćeno. Ovo je veoma značajan period jer počinjete da dobijate slobodu da neke odluke donosite sami, birate prijatelje i na neki način pravite izbor kako će vaš život izgledati.
Kao što vidiš, ova pitanja ne deluju nimalo lako, pogotovo kada si devojčica od 14 godina. Stariji dečaci ostavljaju utisak kao da već dosta toga znaju i da nam mogu pomoći na ovom putu, pa je druženje sa njima često privlačno jer pruža osećaj sigurnosti. Kao što si opisala, brat te podržava i brani, možeš da pričaš sa njim o temama koje te zanimaju i to ti sigurno mnogo znači jer se osećaš prihvaćeno i zaštićeno. Prija ti pažnja koju ti pruža, pretpostavljam da se osećaš vredno kada si deo njegovog društva. S obzirom na to da se radi o tvom starijem bratu, između vas postoji i ta vrsta odnosa u kojem je on veliki i važan, stariji brat, a ti neiskusna, mlađa sestra kojoj treba zaštita. Granica između simpatisanja i rodbinskog odnosa mora da postoji i za njeno postavljenje ste odgovorni oboje. Ne znam dovoljno o njegovom ponašanju prema tebi, ali bi bilo dobro da razmisliš da li te je nešto u njegovom ponašanju navelo da ga gledaš drugačije, kako ti tumačiš njegovu pažnju i misliš li da su sve teme o kojima pričate primerene za odnos brata i sestre. Ukratko, razumem privlačnost i zavodljivost druženja sa njim i pripadanja njegovom društvu, ali sada moraš da budeš oprezna. On i njegovi drugari su daleko iskusniji od tebe i, iako ti to možda sada tako ne izgleda, lako mogu da manipulišu tobom. Ovo nije pitanje tvoje pameti, oni su prosto u velikoj prednosti zbog godina koje imaju, pa je tvoja slika o njima verovatno malo iskrivljena. Ono što ti se sviđa kod njih i fascinira te verovatno je više posledica razlike u godinama i moram da ti skrenem pažnju da ti te iste osobe ne bi tako izgledale da ste vršnjaci. Dobro razmisli šta dobijaš iz tog druženja i kako bi bilo da se više družiš sa vršnjacima. Tvoja interesovanja i nivo zrelosti možda se razlikuju od nekih tvojih vršnjaka, ali sam sigurna da ima onih sa kojima bi pronašla zajednički jezik i imala daleko više zajedničkog nego sa društvom tvoga brata. Ne mislim da treba da prekineš veze sa njima, ali je potrebno da ih sagledaš malo bolje. Dobro bi bilo da se malo udaljiš od njih kako bi dobila jasniju sliku, naročito po pitanju odnosa sa bratom koji te očigledno zbunjuje i vodi u pravcu koji nije dobar za tebe.
Tvoje pitanje je bilo kako da ostaneš i dalje u tom društvu i izboriš se sa simpatijom prema bratu, a moja sugestija je da budeš pažljiva prema sebi i dobro razmisliš o svemu. Pred tobom je period odrastanja i sazrevanja, pa je važno da sebi daš vremena da shvatiš šta želiš i da se ponašaš u skladu sa svojim potrebama i željama. Budi otvorena i za druge ljude i shvati da je tvoja vrednost pre svega u tebi, te da si dovoljno pametna i jaka da donosiš svoje odluke. Jedna od tih odluka mogla bi da bude da ne žuriš previše i probaš da uživaš u godinama koje sada imaš i životu koji ide uz njih. Razmisli dobro i javi se ako budeš imala još pitanja. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website