Prvi put sam se ozbiljno zaljubila, a dečko me ne primećuje

0
0
  • Guest postavljeno 11/12/2016 21:58

Evo ovako: imam 13 godina i sviđa mi se dečak od 12. Otkako sam mu rekla da mi se dopada, on ne odgovara na poruke, izbegava kontakt sa mnom i ne želi da me vidi. A pre mi je uvek prvi slao poruke. Ovo mi je prvi put da sam se baš ozbiljno zaljubila, a on me i ne primećuje. Šta da radim?

inteen: Draga naša čitateljko, period u kome si pun je nekih novih muka i problema. Upravo to su godine kada se zaljubljujemo i prolazimo kroz iskustva prvog poljupca, prvih veza, neizvesnosti oko toga da li se nekome dopadamo ili ne, a zatim i situacija u kojima shvatimo da nam neko ne uzvraća osećanja ili smo, s druge strane, prinuđeni da odbijemo udvaranja onih koje ne simpatišemo. Osobe tvog uzrasta često su zbunjene zbog svega toga i ne snalaze se najbolje u novonastalim okolnostima. Vrlo lako je moguće da je to slučaj i sa dečakom o kome govoriš. Povrh toga, on je mlađi od tebe i mada je to zanemarljiva razlika, njemu se možda ne čini tako i to ga verovatno plaši. Ti si „velika“, a on je još „mali“. Istina, to treba da mu imponuje pošto bi u društvu sigurno bio faca kada bi se saznalo da se sviđa starijoj devojčici, ali njega to očigledno zbunjuje.
Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da se i ti njemu dopadaš. Najverovatnije ni on sam ne ume da prepozna svoje emocije. Odnosno, nije načisto šta oseća. Sasvim je izvesno da mu je prijao kontakt s tobom, pogotovo što ti je uvek prvi slao poruke. Međutim, sada se našao na nepoznatom terenu i ne uspeva da se snađe. Naprosto ne zna šta ga je snašlo i kako da se ponaša. Verovatno se nije poljubio ni sa kim i to mu je dodatni problem. Dečaci su ponekad (da ne kažem najčešće) smotaniji od devojčica. Naravno, ne treba sasvim da isključiš mogućnost da nije zainteresovan za tebe, A ako je tako, moraćeš s tim da se izboriš. U početku će boleti, a kasnije ćeš ga postepeno zaboraviti i svideće ti se neko drugi.
No, kako bi saznala o čemu se radi, najbolje bi bilo kada bi mogla da porazgovaraš sa njim. Bilo bi dobro da ga pitaš zbog čega te ne primećuje otkada je saznao da ga simpatišeš. Reci mu da možete ostati drugari, ukoliko simpatije nisu obostrane i ako to zaista želiš, te da bi volela da znaš šta on o svemu misli. Ako možeš i hoćeš da nastaviš da se družiš sa njim i pošto on zna da ti se sviđa, budi istrajna u tome. To sve možeš mu i napisati s obzirom na to da možda nećeš naći momenat da popričate. Znači, postoje tri scenarija: on će ti priznati da se i ti njemu dopadaš pa ćete morati da se dogovorite šta dalje, otkrićeš da nije zainteresovan i, ukoliko si ti OK s tim, ostaćete drugari ili ćeš odlučiti da se više ne družiš s njim i postepeno se odljubiš. Najvažnije je da uzmeš stvar u svoje ruke i razrešiš situaciju. U suprotnom ćeš biti na teškim mukama sve dok ti on ne da bilo kakav signal, pozitivan ili negativan. A to može da bude i NIKAD, što bi pretpostavljalo da ćeš se još drugo krčkati na tihoj vatri. Dakle, spremi se za akciju, a ja držim pesnice. Srećno!
Možeš pročitati i: Dopada mi se drug, a otkad on to zna, ne priča sa mnom, izbegava me i ignoriše>.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website