Da li malo krvi nakon prvog odnosa znači da sam izgubila nevinost?

0
0
  • Guest postavljeno 28/01/2017 12:33

Danas sam prvi put imala seksualne odnose (sa kondomom, naravno) i jako sam malo krvarila. Pitanje je: jel’ sad nisam nevina iako je bilo malo krvi?

inteen: Draga tinejdžerko, mnogo puta smo pisali na temu gubljenja nevinosti, ali ponoviću neke detalje. Himen je membrana koja prekriva ulaz u vaginu i probija se tokom seksualnog odnosa, ali se to kod devojaka u pubertetu može dogoditi i tokom sporta, masturbacije ili pri stavljanju tampona. Na našem sajtu možeš saznati sve o tome šta je himen, što će ti olakšati da razumeš neke stvari. Pretpostavljam da ti je jasno da se nevinost gubi samo jednom, kada pukne himen.
Kod mladih žena koje razmišljaju o stupanju u intimne odnose, gubljenje nevinosti izaziva brigu i strah. No, ti si taj korak već napravila, pa možemo reći da više nisi nevina. Himen u sredini ima rupicu kroz koju menstrualna krv curi i s vremenom se rastegne pa prvi odnos nije kod svih devojaka podjednako bolan. Isto tako, ne mora biti praćen obilnim krvarenjem, mada to nije isključeno, a može proći i bez kapi krvi. I sve to je sasvim prirodno. Bol koja se oseća najčešće je prouzrokovana grčenjem unutrašnjih mišića vagine. A tome dodatno doprinose nervoza i strah. I mada si već spavala sa dečkom ne mora da znači da će sledeći put sve proći bez ikakve nelagode. Moguće je da će ti biti potrebno još neko vreme da za tebe taj čin postane bezbolan i prijatan.
Veoma je pohvalno i zrelo što ste ti i dečko koristili kondom. Savetujem ti da NIKAKO i NIKADA ne pristaneš na seks bez zaštite. Pročitaj naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji. I uvek budi pažljiva i brini o sebi. Isto tako, bilo bi dobro da odeš na ginekološki pregled i sa lekarom se posavetuješ o svemu. Ti pregledi bi trebalo da postanu sastavni deo tvoje brige o zdravlju. Želim ti sve najbolje. Ako te još nešto zanima, javi nam se opet.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website