Da li je u redu što oralno zadovoljavam drugove?

0
0
  • Guest postavljeno 29/01/2017 15:05

Nevina sam, imam 17 godina i pitam se da li je loše što oralno zadovoljavam drugove? Većina prijateljica više ne želi da se druži sa mnom, ali ipak mislim da je to moja stvar.

inteen: Draga devojko, kao što si rekla, tvoja je stvar i tvoj izbor šta ćeš da radiš i sa kim, u godinama si kada imaš dovoljno slobode i samostalnosti da donosiš odluke za sebe. To, takođe, znači da si odgovorna i za svoje ponašanje te za posledice koje ono ima. Pitaš da li je to što radiš loše. To ne bi trebalo da te muči samo u smislu moralnosti, već bi morala da se zabrineš i zapitaš šta time sebi činiš, kakve odnose gradiš sa ljudima, koliko si zadovoljna sobom i svojim životom.
Svaki čovek ima potrebu da se poveže sa drugima, da negde pripada i bude prihvaćen, i to je naročito važno u periodu adolescencije. U zavisnosti od interesovanja, osobina, slike o sebi i onog kakvi želimo da budemo, svaki dan donosimo određene odluke kroz koje gradimo svoj identitet i odnos prema sebi i svetu. Na osnovu pitanja ne mogu da znam kakva je tvoja porodična situacija, odnos sa roditeljima, kako se snalaziš u školi i imaš li bliske prijatelje, ali verujem da postoje problemi od kojih bežiš i praznina koju pokušavaš da popuniš na način koji nikako nije dobar za tebe. Način na koji si izabrala da se povežeš sa drugima je ponižavajući, obezvređuje te kao osobu i ostavlja bez pravih i značajnih osoba koje će te voleti i poštovati. Možda to jeste tvoja stvar, ali jedna od brojnih negativnih posledica je to što većina devojaka ne želi da se druži sa tobom. One biraju da se ne druže sa nekim ko to čini jer se ne radi o bezazlenoj sitnici, već o nečem što te određuje i značajno unižava u njihovim očima. Dosta je rasprostranjena priča o srednjoškolkama koje zadovoljavaju vršnjake za novac pa, iako to nije tvoj slučaj, ne bi bilo neobično da drugi to pomisle. Koji god da je tvoj motiv i potreba koju zadovoljavaš, činjenica je da si izabrala prilično promiskuitetan i samouništavajući način da postigneš svoj cilj. Osuđivanje i moralisanje na stranu, veoma je važno da uvidiš koliko je to što činiš za tebe lično ozbiljno i loše! Pretpostavljam da ni sama do kraja nisi svesna zbog čega ovo radiš, što je i prvo pitanje na koje sebi treba da odgovoriš. Šta god da je, sigurno je da si izabrala jedan od najgorih mogućih načina da se sa tim izboriš. Što je još važnije, zapitaj se kako vidiš sebe, kakva su ti očekivanja od sebe i života i kakvu budućnost možeš da imaš ako nastaviš sa takvim ponašanjem? Osim reputacije u društvu, čiji značaj umanjuješ mada jeste važna, koja je sledeća ponižavajuća stvar koju ćeš biti spremna da uradiš samo zato što ne znaš kako drugačije, ili misliš da ne možeš ili ne zaslužuješ bolje? Dobro razmisli i zagledaj se u sebe i svoj život. Ako pored sebe imaš drugaricu koja radi isto, zagledaj se u nju i probaj da sagledaš stvari sa strane. Zamisli da si svoja majka ili sestra, šta bi rekla sebi? Šta bi ti rekla svom detetu ili nekoj drugoj dragoj osobi da je u toj situaciji?
Ukratko, za tebe je izuzetno važno da malo zastaneš i dobro se zagledaš u svoj život. Ono što je bilo ne možeš da promeniš, ali i dalje imaš dosta vremena da napraviš pametnije izbore. Zato bi bilo najbolje da počneš da radiš na sebi i svojim problemima, savetujem ti da potražiš pomoć psihologa u školi ili nekoj drugoj službi. Pored stručnosti, razgovori sa profesionalcem daće ti slobodu da u poverenju pričaš o svemu, bez zadrške i straha od osude. Put kojim si krenula neće te odvesti na dobro mesto i bilo bi najbolje da to što pre shvatiš i kreneš sa promenama. Izbor je, naravno samo tvoj, ali se iskreno nadam da ćeš ozbiljno shvatiti moje reči i potruditi se da vidiš snagu i vrednosti koje sigurno imaš u sebi! S obzirom na to da si nam se obratila, pretpostavljam da se ipak preispituješ i negde si svesna da je put kojim ideš loš, da vrediš daleko više i što je još bitnije, to je znak da uz malo truda možeš to da promeniš. Ne plaši se da potražiš pomoć i postepeno počneš da kontrolišeš svoj život. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

 

  • You must to post comments
0
0
  • Kako da znam da li imam ili nemam himen?
  • You must to post comments
0
0

Sa obzirom da prilikom prvog seksa dolazi do krvi iz mog polnog organa sta da stavim ispod kako ne bih isprljala posteljinu i ostavila fleke po njoj? 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website