Moj dečko želi da imamo prvi seks za novogodišnju noć, ali se ja plašim

0
0
  • Daniela postavljeno 30/12/2016 12:20

Pratim vaše savete o raznim pitanjima, pa i o seksualnim odnosima. Meni je jako teško da o tome pričam sa mamom ili tako nekim, a hitno mi je da dobijem vaš savet. Imam 15 godina i u vezi sam (mesec dana) sa godinu dana starjim dečkom. Jako se dobro znamo, viđamo se bukvalno svaki dan i treba da Novu provedemo zajedno kod njega sa nekim njegovim drugovima i drugaricama. On je meni rekao kako bi želeo da to veče ima seksualne odnose sa mnom, na šta ja nisam ništa odgovorila. Jer ni sama ne znam šta da radim, stvarno ga volim kao i on mene, a i 90 posto mojih drugarica već je spavalo sa nekim likom. Ipak, plašim se da to uradim jer ne znam šta će biti: meni je to prvi put kao i njemu, a i strah me je jer su dve moje drugarice ostale trudne posle dva odnosa. I sada stvarno ne znam šta da radim… Hvala unapred.

inteen: Draga čitatateljko, drago mi je što nas pratiš i čitaš naše članke, nadam se da smo bar malo od pomoći. S druge strane mi je žao što nemaš tu slobodu da o seksu i intimnim stvarima otvoreno pričaš sa mamom ili drugaricama. Tu naviku bi valjalo da razviješ jer te niko ne poznaje tako dobro kao bliski ljudi, a i najbolje ti žele. Sigurna sam da bi oni, mama pogotovu, bili srećni ako biste imali otvoreniju komunikaciju. Kažeš da pratiš naš sajt te si sigurno već videla brojne članke koji govore o temi koja te zanima. Mislim da bi ti mogli biti važno članci: Želim seks sa dečkom, a i da o tome popričam sa mamom; Dečko i ja smo nevini i ozbiljno razmišljamo o seksu; Posle koliko vremena je normalno imaš seksualne odnose ako se upustiš u novu vezu, a nisi nevina?
E sad, šta bih ja rekla o tvojoj situaciji… Prvo, misilm da si dosta mlada. Sa 15 godina prilično je rano da stupiš u seksualne odnose, pogotovu što si i kratko u vezi. Bez obzira na to što dugo poznaješ dečka, jedno je družiti se, a drugo je zabavljati se i spavati sa nekim. Mislim da bi valjalo da ipak malo sačekaš da se još zbližite, da se dovoljno razvije poverenje među vama i da se osetiš malo spremnijom za taj prilično veliki korak. Takođe, skoro sam sigurna da solidan broj tvojih drugarica malo preteruje u pričama o gubljenju nevinosti. Malo mi je verovatno da je 90 posto devojaka od 15 godina spavalo sa nekim. Ali čak i da je tako, apsolutno nema potrebe da ti to uradiš zato što osećaš pritisak društva ili što želiš da budeš kul i u trendu. To su pogrešni razlozi da stupiš u seksualne odnose. Još pretpostavljam da te pomalo vuče i novogodišnja atmosfera, uzbuđenje što ćeš prespavati kod dečka i želja da mu „pokloniš nešto specijalno“. Ni to nisu dovoljno dobri razlozi za seks. Jedini dobar razlog je da nemaš neke veće dileme i da se osećaš spremnom, da zaista voliš svog dečka, da te on ne forsira već da to sama biraš i želiš i da mu u potpunosti veruješ. Ako bilo šta od toga nije slučaj, ja bih onda još malo sačekala. I nemoj brinuti ako nisi spremna, imaš pravo da to ne budeš sa 15 godina. Evo još jednog članka koji ti može pomoći da u ovom trenutku odbiješ seks: Kako da dečku kažem NE za seks?
No, ako se zaista osećaš spremnom i ako si sigurna da želiš da spavaš s njim, onda to i uradi. Jedina ti znaš odgovore na ove stvari koje sam navela, ne mogu ti ja reći da li si spremna da izgubiš nevinost. U tom slučaju samo se dobro pazi. Tvoje drugarice koje su zatrudnele pretpostavljam nisu bile dovoljno oprezne. Važno je da znaš da je apsolutno neophodno da koristite kondom, pogotovu što ti je i dečko nevin te neće umeti da predvidi ejakulaciju i prekine odnos pre nje. Ne kažem da je to pouzdana metoda kontracepcije, nije! A u datom trenutku za vas bila bi sasvim pogrešna. Takođe, i pored kondoma insistiraj da ne ejakulira unutar tebe jer se može desiti da je kondom neispravan ili da ima malu rupu i tada može doći do neželjene trudnoće. Znaj još da računanje plodnih dana takođe nije pouzdana metoda zaštite od trudnoće, jer svaka žena ovulira različitih dana u mesecu, te stvari su individualne. Pročitaj i ovo: Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje?; Molim vas, recite mi nešto više o kontracepiji. I zaista dobro razmisli. Nemoj da ishitreno doneseš odluku zbog koje ćeš se kasnije kajati. Ne treba da žuriš. Za sve imaš i više nego dovoljno vremena. Uradi to tek kad budeš potpuno sigurna.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website