Želim da dobro isplaniram seks sa dečkom i zaštitim se

0
0
  • Guest postavljeno 02/01/2017 20:51

Evo ovako. Odlučila sam da vam se obratim jer sam videla da ste pomogli mnogim devojkama na temu stupanja u seksualne odnose. Dečko i ja imamo po 15 godina. Iako smo mladi, zajedno smo više od godinu dana. Ovo što imamo smatram posebnim i mislim da smo oboje dovoljno zreli za to. On me, naravno, ne prisiljava ni na šta. Za ovih godinu dana otišli smo dosta dalje od ljubljenja i sve više se približavamo tome. Dogovorili smo se da 2018. godine, za njegov rođendan u januaru učinimo to. Mene jedino brine neželjena trudnoća. Koristili bismo kondom, ali znam da ni on nije sto posto siguran. Šta mislite o svemu ovome, da li je prerano i ostalo? Hvala unapred.

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, tvoji postupci su vrlo zreli. Zaista svaka čast! Vidim da dobro promišljaš o svemu, te da stvari ne prepuštaš slučaju, što je vredno svake pohvale. Isto tako, očigledno je da sa dečkom imaš dobar odnos, on te podržava i ceni, kao i da dosta razgovarate i zajedno donosite odluke, što je lepo.
S obzrom na to da razmišljate o stupanju u seksualne odnose, ali da to odlažete na godinu dana, imate dovoljno vremena da se adekvatno pripremite. Isto tako, to je idealan period da se preispitaš da li si spremna na taj korak. To stvarno nije mala stvar. Iz onoga što si napisala zaključujem da je u ovom trenutku tvoj dečko onaj pravi za tebe. Ne znamo šta će biti tokom narednih meseci, ali ukoliko pretpostavimo da će sve biti kako treba, onda je on dobar izbor za prvi seks. To iskustvo i treba da podeliš sa nekim koga voliš i ko voli tebe, kome veruješ, sa kim se osećaš sigurno… Osim toga, odlično je što ćeš i ti njemu biti prva jer ste tako apsolutno jednaki i na isti način, sa istim nadanjima i strepnjama ulazite u to.
Kada je pravo vreme za prvi seks ne mogu ti ja reći. To moraš sama da zaključiš i jedino ti možeš da znaš jesi li spremna ili ne, odnosno da li je prerano. Sada je, po mom mišljenju, prerano, a ne mogu reći ni da je šesnaest godina dovoljno da bi se donosile tako bitne odluke. S druge strane, najvažnije je da to uradiš sa pravom osobom koja poštuje i osluškuje tvoje želje, strpljiva je i ne prisiljava te ni na šta, a izgleda da je tvoj momak baš takav. Vreme će učiniti svoje i znaćete da li ste spremni. Samo ne radi ništa ukoliko nisi potpuno sigurna, bez obzira na to šta ste se dogovorili. Ako ni za godinu dana ne budeš htela seks, treba to otvoreno i da mu kažeš.
Naši tekstovi: Dečko i ja smo nevini i ozbiljno razmišljamo o seksu, i Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano, pokazaće ti da i druge devojke muče slični problemi.
A što se kontracepcije tiče, o tome treba dobro da se informišeš. Ne bi bilo loše da porazgovaraš sa mamom ili nekom drugom osobom od poverenja, pa da te ona uputi kod svog ginekologa. Mislim da bi ti tako bilo jednostavnije. U svakom slučaju, trebalo bi da u narednom periodu posetiš ginekologa (nemoj se libiti da promeniš lekara ako ti prvi na koga naiđeš ne bude prijao) i posavetuješ se o svemu. On će ti pomoći da se odlučiš za vid zaštite koji će tebi najviše odgovarati. Nikako ne stupaj u seksualne odnose bez zaštite! Moraš voditi računa o sebi, a trudnoća u tvom slučaju nikako ne sme i ne može biti opcija. Takav problem ne treba ni tebi, ni tvom momku. Pročitaj i: Molim vas recite mi nešto više o kontracepciji. Imate dovoljno vremena da se o svemu obavestite i u seksualne odnose stupite odgovorno. Jedino tako ćete moći i da se opustite. Želim vam svu sreću!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

U odnose stupas kada budes sigurna. Vi ste u 2017 vec godinu dana, a u 2018 ce da bude 2 godine i to je sasvim dovoljno. Mozes da odes kod ginekologa i da ga pitas za sve vidove zastite. Samo nemoj da koristis pilule, jer su one preporucene za osobe starije od 19 godina

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website