Kako da znam da sam zaljubljena?

0
0
  • Guest postavljeno 02/01/2017 21:44

Kako da znam da sam zaljubljena? Kako se to oseća? Ja mislim da sam zaljubljena u jednu osobu (sto posto nemoguća ljubav), ali onda sam se dopisivala sa poznanikom i odjednom prestala. Meni nedostaje to dopisivanje, ali kada vidim osobu u koju mislim da sam zaljubljena, nešto prođe kroz mene, kao nervoza neka.
P.S. Ja sam ovom poznaniku čestitala Novu, ali on mi je samo rekao hvala i ništa više.

Srećna Nova godina inteen redakciji! 🙂

inteen: Draga čitateljko, pre svega hvala ti na čestitkama. A sada da pređemo na tvoje pitanje. Kada je neko zaista zaljubljen, jednostavno tu osobu ne može da izbaci iz glave. Dakle, ukoliko na nekog dečka misliš i onda kada to ne želiš, ako se budiš i odlaziš na spavanje s mislima o njemu, to može biti jedan od signala zaljubljenosti. S obzirom na to da pretpostavljaš da si zaljubljena u jednog, a ipak se dopisuješ sa drugim, stvari tu baš i nisu sasvim jasne. Zaljubljenost podrazumeva usredsređenost na predmet naših želja. Ipak, nije ništa neobično što ti nedostaje komunikacija koja se iznenada prekinula. I to ne mora da znači da gajiš bilo kakva dublja osećanja prema poznaniku. Ne znam konkretno šta te kopka kod njega i zašto te toliko pogodilo što je, kada si mu čestitala Novu godinu, njegova reakcija bila prilično uzdržana. Nisi najbolje objasnila šta te u slučaju s njim interesuje. Takođe, dala si jako malo podataka o odnosu s dečkom koji ti se dopada.
No, pošto pri susretu sa tim momkom kroz tebe prostruji neka nervoza, kako kažeš, to je siguran signal da on povlači izvesne okidače u tebi. To je nešto poput „leptirića u stomaku“ o kojima govorimo kada smo zaljubljeni, nešto što ne možemo da kontrolišemo. U prisustvu osobe koja nam se sviđa, često osećamo vrstu nelagode i nesigurnosti, dešava nam se da pocrvenimo ili se osmehujemo bez nekog posebnog razloga. Isto tako, ako nam se obrati, oči nam se zacakle i čitavo lice naprosto sine.
Nisi rekla ni da li razgovarate, družite li se, koliko se poznajete, da bih mogla više da zaključim. Međutim, ako bi volela da ga viđaš što ćešće i maštaš o nekim lepim zajedničkim trenucima, to ti je još jedan znak zaljubljenosti. Tome u prilog govori i potreba da pričaš o njemu sa drugaricama i osobama u koje imaš poverenja, kao i čeprkanje po njegovim društvenim mrežama. Proveravaš li njegov Facebook, Twitter, Instagram kako bi videla najnovije fotke, gde je i s kim bio i šta radi, očigledno je da si poprilično zainteresovana. E sad, pitam se šta ti sve to znači jer kažeš da je ta ljubav nemoguća. Opet, ne znam ni zašto tako misliš. Koje su prepreke da bi se vaš odnos realizovao? Zanima li te kako da znaš da li si zaljubljena zbog njega ili generalno? U svakom slučaju, nadam se da će ti moje objašnjenje pomoći. Ovo što sam nabrojala neki su od najosnovnijih znakova zaljubljenosti. Preispitaj se, pa ako prepoznaš ove signale kod sebe, znači da jesi zaljubljena. Nisi rekla ni koliko ti je godina, što je vrlo važno, jer kako sazrevamo, postajemo i emotivno zreliji. Onda se lakše nosimo sa najrazličitijim emocijama, prepoznajemo ih i donekle uspevamo da ih kontrolišemo. Naravno, ne možemo sasvim uticati na to u koga ćemo se zaljubiti, ali stepen kontrole ipak postoji. Videćeš s vremenom i sama. Meni deluje da si pomalo zbunjena, što je sasvim u redu u tinejdžerskom periodu. Zato, a i na osnovu ovog što si napisala, mislim da će najbolje biti da daš sebi šansu da sretneš dečka sa kojim će veza biti ostvariva i dozvoliš da postepeno izgradite kvalitetan odnos. Tako se polako iz faze zaljubljenosti prelazi u fazu ljubavi, a to su prave veze. Nadam se da sam te rešila nekih nedoumica. Ako imaš još pitanja, slobodno nam piši!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Dopisujem se sa jednim deckom nesto duze od mesec dana, medjutim, i on ima vezu duzu od dve godine isto tako i ja. Stariji je od mene 5 godina ii mislim da samo hoce sex ali opet kroz neke poruke zakljucujem drugacije. Ne znam sta da mislim? ali mnogo mi se svidjaa. Inace imam 17 godina.. 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website