Zbunjuje me jedan dečko i ne znam šta osećam prema njemu

0
0
  • Guest postavljeno 04/02/2017 19:41

Imam 16 godina i nisam imala nikad dečka. Stupiću u vezu sa onim sa kojim ja želim. Dopisivala sam se s jednim momkom i na početku me je bilo baš briga za njega. Sve je počelo u 2. srednje, kada je on upisao istu školu. Znala sam ga odranije jer je bio sestrin komšija. Rekao mi je da sam lepa, ali ni tada nisam bila spremna za vezu, a i sviđao mi se drugi momak (početak 8. razreda). Dopisivali smo se dve nedelje po 2-3 sata dnevno i odjednom je prestao da mi šalje poruke, a ja zbog straha ili čega već nisam smela da mu se javim. Poslala sam mu poruku za Novu godinu i on se samo zahvalio i poslao dva srca. Posle toga mi se javio dva puta. Kačio je sliku sa jednom drugaricom i videla sam da su mnogo bliski, a ja znam da ta drugarica sada ima dečka. Počela sam da se osećam čudno. Da li je moguće da mi se sviđa? I kako da mu se javim? Pričala sam ranije drugaricama da me ne zanima, ali sve se promenilo, bar se meni tako čini.

inteen: Draga šesnaestogodišnjakinjo, čini mi se da nam pišeš ponovo i da si ovog puta razjasnila pitanje. Lepo od tebe što nisi posustala. Sad već imam dovoljno informacija da mogu da ti dam odgovor. Dosta tvojih vršnjakinja ima slične probleme (Kako da otrkijem osećanja dečka koji mi se dopada? ; Volela bih da se približim dečku koji mi se dopada već duže vreme; Kako da privučem pažnju dečka koji mi se dopada?). U vašem uzrastu nije uvek lako raspoznati emocije. No, veoma je zrelo što si odlučila da ne budeš u vezi sa nekim tek onako, zbog toga što većina tvojih drugarica ima momka ili je ranije prošla kroz to iskustvo. Zaista je najispravnije da slediš svoj tempo i ne juriš ni za čim. Najbolji izbor je da budeš sa momkom koji ti se dopada i to onda kada osetiš da si spremna da sa nekim gradiš tu vrstu odnosa.
To što on kači slike sa drugaricom ne mora ništa da znači, posebno ukoliko ona ima momka. S druge strane, moguće je i da među njima ima nekakvih osećanja. Tokom tinejdžerskog doba ta granica je još nejasna. To je vreme kada imate potrebu da se približite suprotnom polu i ispitate kakav utisak ostavljate. Međutim, ni to a ni činjenica da si drugaricama rekla da nisi zainteresovana za njega ne treba previše da te brine. Najvažnije je da probaš da proceniš da li su se tvoje emocije prema njemu promenile. Na osnovu ovog što si napisala izgleda da si se zainteresovala za njega. Zapitaj se samo da li je to mala ljubomora isključivo zbog fotke koju si videla ili tu postoji nešto dublje. Koliko sam razumela, sada ste u istoj školi. Dakle, srećete se. To ti je prilika da proceniš da li si se zaljubila. Ako osećaš dozu uzbuđenja i nelagode kada ga vidiš, to su neki od signala. U prisustvu osobe koja nam se dopada, takođe, postajemo nesigurniji i stidljiviji. I maštamo o raznim situacijama u kojima bismo mogli da se nađemo zajedno. Jedan od najpouzdanijih pokazatelja jeste želja da budemo što češće sa tom osobom. A kada nismo, onda pričamo o njoj, čeprkamo po društvenim mrežama da bismo videli šta radi, pokušavamo da otkrijemo sve sfere njenog interesovanja. Zato samo ti možeš sebi odgovoriti na pitanje šta osećaš prema tom dečaku. Prepoznaš li neke od ovih znakova, najverovatnije si na putu da se zaljubiš, ukoliko već nisi zaplovila u te vode. Tu temu detaljno smo obradili u članku Stalno sanjam jednog dečka, ali kad ga vidim, nema leptirića. Jesam li zaljublena?
E sad, ne razumem zašto ne možeš da mu se javiš na odmoru, ako ste u istoj školi. Ukoliko je tako, vaša komunikacija ne bi trebalo da se svodi samo na prepisku. Pošto se već znate, ne treba da ti bude veliki problem da mu nekako priđeš između, ili posle časova. Kada je tu neka ekipica koju znaš, slobodno se priključi pa započni neku priču. Verovatno nakon toliko razmenjenih poruka već znaš i nešto od njemu, šta voli, a šta ne, koja su mu interesovanja, hobiji… To ti daje mogućnost da započneš razgovor koji može da ga zanima. Već smo dosta puta pisali o tome. I s mog stanovišta lični kontakt je daleko bolji jer lakše možeš da vidiš njegove reakcije i brže proceniš kakav odnos ima prema tebi, ali i da li ti se zaista sviđa. Isto tako, u okolnostima u kojima si se i ti našla, uvek kažem da ne možeš ništa da izgubiš pošto je najgore ne znati na čemu si. Jedino možeš da utvrdiš da dečko nije zainteresovan za tebe (možda shvatiš da i on tebe zanima samo kao drug ili te ne zanima uopšte), a u tom slučaju ćeš se osloboditi i dati sebi šansu da kreneš dalje i sretneš nekog novog u kog ćeš se zaljubiti i ko će ti uzvratiti osećanja. Preispitaj se i ako misliš da gajiš emocije prema njemu, pokušaj da otkriješ može li među vama da se razvije nešto ili ne (korake smo već razradili). Nemoj se plašiti. Nije on ništa vredniji od tebe. Imaš li još neke nedoumice, slobodno nam piši. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website