Iako smo dečko i ja koristili kondom, brinem da sam trudna

0
0
  • Guest postavljeno 05/01/2017 11:08

Imam 15 godina i spavala sam sa dečkom od 16. Sve se desilo brzo, ne znam ni sama kako sam pristala na to. Kako da znam da li sam trudna, koristio je zaštitu i kaže da nije sv*šio u mene, a i videla sam pošto ga je izvadio i to je uradio u kondom. Ipak se plašim i treba mi pomoć.

inteen: Draga čitateljko, ako ste sve uradili kako kažeš, nema razloga za zabrinutost. Ukoliko je tvoj dečko ejakulirao u kondom i povrh toga to nije uradio u tebi, skoro da ne postoji mogućnost da si u drugom stanju. Odnosno, to je moglo da se desi jedino ako stvari nisu tekle baš onako kako opisuješ.
Najjednostavniji način da to ustanoviš jeste da uradiš test na trudnoću. Da bi se oslobodila straha, možeš ga ponoviti i dan-dva kasnije, pa ako i tada bude negativan, stvarno ne bi trebalo da se stresiraš.
Mene brine tvoja rečenica da ne znaš kako si pristala da spavaš sa momkom. Zaista mislim da je petnaest godina rano, pogotovo ako imaš bilo kakvih nedoumica, a čini se da je kod tebe to slučaj. Pogledaj tekst Dogovorila sam se sa dečkom da imamo seks, ali nisam sigurna da li je prerano, kako bi videla kakve nedoumice muče devojke pre prvog seksa. Iz navedenog ne deluje da si ti tako svesno ušla u sve. Naravno, i to je, kao i da li ćeš nastaviti, tvoja odluka, ali treba dobro da razmisliš i preispitaš se. To što si jednom spavala sa njim, ne obavezuje te da se ponovo upustiš u taj čin. Misliš li da još nisi spremna da imaš redovne seksualne odnose, na to niko nema pravo da te tera. Ukoliko si se predomislila i za sada ti je dosta, kaži momku da treba da razgovarate, pa mu otvoreno saopšti šta te muči. Slobodno mu možeš reći kako želiš da na sledeći put malo sačekate. Onda uzmi sve vreme ovog sveta koje ti je potrebno kako bi videla šta ti je činiti.
Razmisli da li je on dečko sa kojim želiš to da radiš redovno, voliš li ga dovoljno, kao i on tebe, imaš li poverenja u njega, osećaš li da on vodi računa o tebi… Kontracepcija je veoma bitna i vrlo je pohvalno što ste koristili kondom. Iz toga se čini da je i on svestan odgovornosti koju ima, kao i važnosti da se oboje zaštitite. Kao što smo već mnogo puta rekli tvojim vršnjakinjama koje imaju slične probleme, trudnoća zaista nije nešto sa čime bi trebalo da se suočavate u tinejdžerskom uzrastu, a u intimne odnose se ulazi odgvorno, svesno i zrelo.
Posavetovala bih te da nađeš odgovarajućeg ginekologa kome bi mogla da postaviš sva pitanja koja te interesuju, čuješ sve o kontracepciji i odabereš vid zaštite najbolji za tebe (da znaš za kasnije, jedino ginekolog može sa potpunom sigurnošću da utvrdi da li je devojka u drugom stanju ili ne). Isto tako, o svemu pričaj sa dečkom. Kako bi se veza razvijala, neminovno je da budete otvoreni jedno prema drugom. Dakle, želiš li da i dalje budete zajedno, moraš da znaš pod kojim će to biti uslovima. Proceni hoćeš li da nastavite sa seksualnim odnosima i bez ustezanja mu to kaži. Odlučiš li da je tvoj odgovor ne, stani iza njega, a tvoj momak će sa tim morati da se pomiri ima li nameru da bude sa tobom. Nemoj ni po koju cenu da pristaješ na nešto što nećeš.
Ukoliko pak imaš nameru da nastaviš da spavaš sa njim, bilo bi lepo da se poveriš mami ili nekoj starijoj osobi od poverenja sa kojom možeš da se posavetuješ i otiđi kod ginekologa kako bi se obavestila o svemu, zaštitila od negativnih posledica i opustila se. Mislim da je od značaja da roditelji znaju kako je njihovo dete seksualno aktivno, ali i to je na tebi. Ne znam u kakvim si odnosima sa njima. Imaš li još nekih pitanja, piši. Čuvaj se. Želimo ti sve najbolje.
Pročitaj i: Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje?; Da li je obavezno posle prvog odnosa da se ode kod ginekologa?; Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks?.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Kupi test za trudnocu i proveri, a mozes i da uzmes pilule za dan posle. Ove pilule moras da uzmes u roku od 3 dana.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website