Ne znam da li je moja drugarska ljubav prešla u zaljubljenost

0
0
  • Guest postavljeno 06/01/2017 15:13

Pre četiri godine upoznala sam momka koji je rekao da sam lepa, ali sam imala 12 godina i ništa nisam znala o vezi… On je sada upisao istu školu kao ja i javio mi se. Dopisivali smo se i pričali da ćemo kada padne sneg ići na sankanje, grudvanje… Došli smo do teme o vezama, da li smo imali nekog… Ja nisam imala dečka, a prema njemu gajim neku ljubav, ali većim delom drugarsku. Rekao je da mu se sviđa neka devojka, a ja nisam htela da zalazim u detalje. On poznaje i moju BFF koja kaže da je zaljubljen u mene. Prestali smo da se dopisujemo, ali sam mu malo posle ponoći čestitala Novu godinu (ne volim da pijem) a on je rekao samo hvala, takođe. I to je to. Kako da mu se javim i da ga podsetim da mi je obećao da ćemo ići na piće jednog dana? Da li je ova drugarska ljubav prešla u zaljubljenost? Šta vi mislite?

inteen: Draga čitateljko, na osnovu napisanog deluje da je on bio zainteresovan za tebe. Sa dvanaest godina zaista nisi bila dovoljno zrela ni za kakvu vezu, ali se sada to promenilo. S obzirom na to da ti se javio čim se upisao u tvoju školu, očigledno je da je hteo ponovo da uspostavi kontakt sa tobom. A pošto ste se dopisivali, to ste oboje dokazali. Verovatno ste se kroz prepisku poprilično upoznali. Kako se ta komunikacija nastavila, znači da vam se dopalo ono što ste saznali jedno o drugom i, kako kažeš, ti si počela da gajiš neku ljubav prema njemu.
Kada se povežeš sa nekim, moguće je da ga prvo zavoliš kao druga, a da se potom ta osećanja prodube. Iskreno, veoma je lepo kada ti je partner i prijatelj. Takve veze su vrlo kvalitetne jer se ne zasnivaju samo na pukoj zaljubljenosti. E sad, ne znam zbog čega ste prestali da se dopisujete. Nisi objasnila kako je do toga došlo. Čini se da se nije desilo ništa strašno, tako da ne vidim razlog da ne pokušaš da vratiš ono što ste imali.
Kreni sa kraćim porukama. Pitaj ga šta radi, gde je proveo novu godinu… Opušteno, bez pritiska. Kada ga malo „navučeš“, mogla bi da ga pozoveš na sankanje. To bi bio manje opasan teren nego piće. Izlazak na piće već deluje kao dejt. Videćeš da li će pristati. Na osnovu njegove reakcije znaćeš kako dalje da se postaviš. Ako pristane, to je odličan znak. I stvari će već krenuti svojim tokom.
Nemoj da se plašiš da u ovom slučaju napraviš prvi korak. Uostalom, on je već dva puta pokazao da je na neki način zainteresovan za tebe. Jednom je to bilo pre četiri godine, drugi put kada ti se javio nakon što je upisao tvoju školu. Dakle, možda je došao red na tebe.
Da se vratimo na izlazak. Možda mu se ne bude išlo na sankanje. U toj varijanti ne mislim da je strašno da mu najnormalnije saopštiš kako bi volela da odete na piće. Milsim da bi čak mogla i da mu priđeš u školi i kažeš da želiš da popričate. To je dobro jer ćeš na njegovom licu pročitati šta misli. Biće ti sasvim jasno da li mu je drago što si mu prišla ili ne. Naravno, nemoj njegovu zbunjenost tumačiti kao negativan znak. Normalno je da se iznenadi i da mu bude malo neprijatno. Ne kažem da će biti tako, ali nije isključeno. Onda možeš da mu predložiš da jedan dan posle škole odete na šejk, sok ili nešto slično. Neka to najpre bude dnevno druženje. Tako će i tebi i njemu biti lakše jer neće ličiti na pravi sastanak. U međuvremenu, nastavi da mu se javljaš i povremeno ćaskaš s njim tokom odmora kad god uloviš priliku.
Sve ovo možeš uraditi i preko društvenih mreža, ali sam ja uvek pre za kontakt oči u oči, pa šta bude. Ne možeš ništa da izgubiš. Ne verujem da će se on ružno ponetu. Pa već ste se dopisivali tako da ipak imaš neku predstavu o tome kakav je. Najgore je da ne znaš na čemu si. Čak iako ne uspeš, bar si pokušala i možeš da kreneš dalje. Ne treba posle da se pitaš šta bi bilo kad bi bilo. Samo hrabro. Uzmi stvar u svoje ruke. Sastanak sa njim daće ti priliku da ustanoviš da li su tvoja drugarska osećanja prema njemu prerasla u zaljubljenost i procenićeš šta on oseća prema tebi. Postoji šansa da dobiješ dečka ili stvarno dobrog druga. U oba slučaja si na dobitku. Zar ne? Sve najbolje!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Ne znam ni ja zasto smo prekinuli kontakt. Sreli smo se vise puta u skoli, ali nije hteo da se javi. Mozda nije hteo jer sam ja bila sa drugaricom. Vise puta sam imala cas sa njegovom bff, ali ona nista nije rekla u vezi njega. Drago bi mi bilo i da budemo drugovi, jer mi treba osoba sa kojom mogu da kazem sve, jer se moja bff druzi i sa mojom sestrom. 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website