Volela bih da se približim dečku koji mi se dopada već duže vreme

0
0
  • Guest postavljeno 09/08/2016 18:23

Za tri meseca imaću 16 godina. Već duže mi se sviđa jedan momak, išla sam sa njim u odeljenje u osnovnoj školi. U osmom su me svi zezali da je zaljubljen u mene, ali ja nisam imala hrabrosti da kažem da mi se sviđa. Čak me je na jednom času pitao pred svima hoću li sa njim na maturu, ali ne znam niti ću ikad saznati da li je bio ozbiljan. Kada smo bili na ekskurziji, drugarice su me tokom igre istina izazozva stano terale da mu sednem u krilo i da ga poljubim. Jednom kada je bila istina, njegov drug me pitao da li mi se ikad sviđao, ja sam se zbunila i promucala ne. Tokom jedne svađe „drugarice“ su rekle kako on nikad nije bio zaljubljen u mene niti će biti, jer sam ružna i da sam samo bila tema zezanja. Tada sam izgubila svako poverenje u ljude. Prošlo je više od godinu dana, za to vreme videla sam ga desetak puta. Idemo u različite škole. Sa njim ide jedna drugarica, ali se plašim da joj kažem da mi se on sviđa. Ona me je nekoliko puta pitala, ali sam negirala. Pokušala sam da prestanem da mislim o njemu, ali ne mogu nikako. Sigurna sam da neću tako lako da ga zaboravim, pa makar da pokušam da mu nekako priđem, da se družimo. Nemam petlje da mu se javim. Šta da uradim? Jel može neki savet?

inteen: Drago mi je što si se nama obratila. Prvo da ti kažem: ne treba da budeš toliko nesigurna. Trebalo bi da razmisliš koje sve kvalitete imaš, da shvatiš da si vredna i da je moguće da se svidiš svakom dečaku, pa i tom koji ti se toliko dopada. Vrlo je moguće da je zaista želeo da ide s tobom na maturu, ali iz ovoga što si napisala nisam shvatila zašto se to nije realizovalo.
Možda je on čekao tvoju potvrdu kako bi napravio prvi korak. Čini se da ni njemu nije svejedno ili mu makar nije bilo svejedno dok ste bili u istom odeljenju. Ako je tada bio zaljubljen u tebe, postoji verovatnoća da se i on plašio. Naravno, postoji i ona druga mogućnost, a to je da te nije ozbiljno pitao da ideš s njim na zabavu. U tom slučaju mislim da ne zavređuje tvoju pažnju, jer je to jako ružan postupak. E sad, ukoliko je on dečko na mestu i stvarno je bio zaljubljen u tebe, svesna si i sama da je prošlo dosta vremena od tada. Međutim, pošto ga nisi zaboravila, mislim da ne bi bilo loše da uspostaviš neki kontakt s njim. Ne moraš da kažeš toj zajedničkoj drugarici da se interesuješ za njega, nego preko nje pokušaj da saznaš šta radi i gde se kreće. Isto tako, mogla bi da „namestiš“ da se kao slučajno sretnete. Ako ti to ne uspe dok traje raspust, zašto ne bi otišla da sačekaš tu devojčicu ispred škole kada krene nastava? Ukoliko biste se sreli, mogla bi da započneš neki neobavezan razgovor sa njim. Onda bi i sama otkrila gde bi eventualno ponovo mogla da „naletiš“ na njega. Osim toga, po njegovoj reakciji videla bi da li mu je drago što te vidi ili ne.
Što se tih „drugarica“ tiče, ne obaziri se na takve komentare. Nije ti potrebno njihovo odobravanje da bi uradila nešto, niti one znaju šta je bilo u njegovoj glavi. Njihov postupak nije OK. Ti treba da znaš ko si i šta si i da biraš prijatelje koji to takođe znaju, vole te, cene, poštuju, uživaju da se druže s tobom a i ti sa njima. Ne gubi poverenje u ljude. U životu ćeš nailaziti i na dobre i na manje dobre osobe. Najbitnije je da naučiš da ih razlikuješ i nađeš one koji odgovaraju tvom senzibilitetu.
Držim pesnice za dečka. Nije strašno ni da ti kreneš u akciju. Dečaci umeju da budu smotani. Ne moraš nikoga da čekaš. Ako ne uspe, biće ti lakše da ideš dalje, zaboraviš ga i dozvoliš sebi da ti se dopadne neko drugi. Možda ne odmah, ali polako.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Idem u prvu godinu medicinske škole. Ima jedan momak u 4.godini,koji mi se mnogo dopada. Gledamo se po hodnicima,i na svakom odmoru prolazi pored moje učionicei gleda me. Ali,ima devojku. Ali,to nije jedini problem. Njegov najbolji ddrug se zaljubio u mene. Taj drug nije moj tip. Ja sada ne znam šta da radim,želim da budem sa njin,ne znam kako to da mu kažem. Moje drugarice su mu rekle da mi se svidja. Nikad do sad nisam bila ovako zaljubljena. Može neki savet šta bih trebala da učinim? Hvala unapred.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website