Nisam dobila kad je trebalo i mada sam imala seks sa kondomom, plašim se

0
0
  • Guest postavljeno 06/01/2017 18:55

Prekjuče sam imala odnose sa dečkom prvi put i juče je trebalo da dobijem, ali nisam. Išla mi je samo malo krv to veče ali vrvtno zbog seksa. Juče nisam dobila. Opet mi je išlo malo braon tečnosti, kao neke fleke a danas nema ni toga. Odnos sam imala sa kondomom koji nije pukao, spao, niti išta slično a čak je i dečko izvadio polni organ i svršio u kondom ali van mene. Sada se pitam da li postoji mogućnost da sam trudna pošto nisam dobila? I jako sam uplašena.

inteen: Draga čitateljko, vrlo je moguće da si već dobila ciklus i da ti je laknulo. Nema razloga za stresiranje ukoliko je sve bilo baš tako kao što si napisala. Skoro u isto vreme kada smo dobili tvoje pitanje, još jednu devojku su mučile slične brige. Zato pročitaj tekst Iako smo dečko i ja koristili kondom, brinem da sam trudna u kome smo temeljno prešli tu temu.
Što se tiče tragova krvi, u pravu si. Vrlo je verovatno da je te večeri kada si imala seks to bilo baš zbog toga jer ti je bio prvi put. A sutradan je to mogla da bude i najava menstruacije. Neretko se dešava da se devojci na gaćicama pojave crvenobraonkaste flekice dva-tri dana pre nego što će dobiti, tako da to nije ništa strašno. Osim toga, čak i tada je to mogla biti posledica pucanja himena. Pretpostavljam da je već sada sve u redu.
Ukoliko ipak ne dobiješ, uradi test na trudnoću i obavezno pronađi ginekologa sa kojim ćeš se nadalje savetovati o svemu. To je najsigurniji način da saznaš sve o seksu i polnom zdravlju. Na kraju krajeva, jedino lekar sa sigurnošću može da kaže da li si u drugom stanju ili ne. To ti govorim pre svega za ubuduće. Isto tako, svaka devojka treba da popriča sa ginekologom pre stupanja u seksualne odnose, a od trenutka kada postane seksualno aktivna, redovni ginekološki pregledi treba da postanu sastavni deo njene brige o zdravlju.
Savetujem ti i da sa roditeljima (ili samo s mamom ako ti je tako lakše) porazgovaraš o svemu, ukoliko je to ikako moguće za tebe. Oni teško prihvataju činjenicu da im je dete poraslo, ali s vremenom moraju da se pomire sa tim, hteli ili ne. Mnogo je bolje kada sa njima imaš otvoren odnos. Važno je da imate poverenje jedni u druge. U tom smislu bitno je da su oni upoznati sa činjenicom da im je dete seksualno aktivno. Pa ko te voli više od njih i ko će ti pre priteći u pomoć u svakoj situaciji!? Razmisli i o tome. I oni su nekada bili u tvojim godinama i prošli kroz iste stvari. Čuvaj se. Piši ako imaš još nekih nedoumica i srećno.
Pročitaj i: Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje?; Da li je obavezno posle prvog odnosa da se ode kod ginekologa?; Kako da pričam sa mamom o ginekologu, kontracepciji i želji da imam seks?

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Nisam imala odnose, ali i meni se cesto desi da krene krv, pa bude malo braon tecnosti i posle 2 dana je dobijem. Ali ako nisi sigurna uvek mozes da popijes tabletu za dan posle

  • You must to post comments
0
0

Nisam imala odnose, ali i meni se cesto desi da krene krv, pa bude malo braon tecnosti i posle 2 dana je dobijem. Ali ako nisi sigurna uvek mozes da popijes tabletu za dan posle

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website