Nisam sigurna šta osećam prema jednom dečaku

0
0
  • Guest postavljeno 07/01/2017 12:54

Zdravo! Pre svega želim da vam čestitam Novu godinu i Božić. Želela bih da vas pitam kako da znam jesam li spremna za vezu? Imam 14 godina, za tri meseca punim 15, i idem u 8. razred. Jedan dečak je zaljubljen u mene od 6. razreda. Od tada se dopisujemo. Tada sam bila malo mlađa i nisam znala ništa o vezama (on me je nekoliko puta pitao da budemo zajedno). Sada se malo ređe dopisujemo i ne znam da li mu se još uvek sviđam. Malo mi nedostaje to. Nisam sigurna da li osećam nešto prema njemu i da li je bolje da ostanemo prijatelji. Ja bih mnogo želela da budemo najbolji prijatelji, pa kasnije ako se nešto desi, u redu. Ali čini mi se da me pomalo izbegava, da prosto ne želi da se sprijateljimo, kao da je ljut na mene. Molim vas, pomozite mi!

inteen: Draga čitateljko, jasno je da se nalaziš pred značajnom odlukom pa nije neobično da imaš pitanja i dileme i da se osećaš pomalo zbunjeno. Spremnost za prvu vezu potpuno je individualna stvar i zato je važno da se u odlučivanju vodiš osećanjima i željama, jer ova iskustva mogu da budu bitna za mladu devojku, njen odnos prema sebi, suprotnom polu i vezama.
Tvoje pitanje je jasno: zanima te kako da znaš da si spremna za vezu i šta osećaš prema ovom dečaku. No, jedino ti možeš da odgovoriš na njih pa je na tebi da dobro razmisliš i sagledaš šta se dešava između vas i kakva bi vrsta odnosa tebi odgovarala. Na osnovu napisanog jasno je da je ovaj dečak ranije želeo vezu sa tobom i hteo da budete više od prijatelja. Tada si odbijala njegove ponude, a sada razmišljaš o ulasku u vezu sa njim. Šta se za tebe to promenilo i dovelo do toga? Da li se i on tebi dopada kao dečko ali nisi bila spemna za vezu, ili ti se uvek dopadao samo kao drug? Ti ćeš najbolje proceniti šta je dovelo do ovih razmišljanja, ali tvoje pismo navodi na zaključak da je promena nastala kada je on počeo da te izbegava i da se ponaša kao da mu više nisi toliko draga. Postoji mogućnost da si se zabrinula da ćeš ga izgubiti, da ćete se udaljiti i da je veza sa njim način da ga zadržiš i povratiš njegove simpatije. Jasno je da ti je vaše prijateljstvo važno, da uživaš u dopisivanju sa njim i pažnji koju dobijaš, ali je pitanje da li zaista želiš nešto više od toga, ili se samo plašiš da toga neće biti ako ne pristaneš na vezu. Zato bi bilo dobro da porazgovaraš sa njim i vidiš šta se dešava. Možeš da mu kažeš koliko ti je važno da ostanete drugovi, da ti nedostaje i da ga pitaš zbog čega se udaljio.
Ukratko, nema recepta za to kako da znaš šta osećaš i da li si spremna za vezu, ali ako odgovoriš sebi na ova pitanja i naročito kada saznaš šta on misli i oseća, sigurna sam da će ti biti jasnije šta želiš i šta je najbolje za oboje. Samo kroz razgovor možete da rešite ova pitanja, bolje razumete svoja očekivanja i otkrijete da li možete da ih uskladite. Zapamti, važno je da pratiš sebe i svoj tempo! Budi iskrena i ne požuruj se, sigurno će sve da bude onako kako treba i kako je najbolje za tebe. Srećni praznici i tebi i sve najlepše!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

 

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website