Momci me zaobilaze, još se nisam ni poljubila, a 15 mi je godina

0
0
  • Guest postavljeno 10/01/2017 23:27

Imam 15 godina i želela bih da znam zašto su sve moje drugarice već bile u vezama a ja se još nisam ni poljubila s nekim. Da li je problem u meni? I kako da ga rešim? Momci me ili zaobilaze ili smatraju drugaricom. Jako sam tužna zbog toga i treba mi vaš savet. Pozz!

inteen: Draga čitateljko, u tvom uzrastu devojčicama počinju da se sviđaju dečaci i prvi put intenzivnije razmišljaju o simpatijama, poljupcima, zabavljanju. To je ceo novi svet pred nama i često želimo da u njega što pre zaronimo. A samim tim što smo toliko nestrpljivi, čini nam se da je strašno i katastrofalno ako prođe godina-dve a poljupca i dalje nema. Još ako gledamo kako se društvo oko nas zabavlja sve u šesnaest, pomislimo da sa nama nešto nije u redu i da nikada nećemo naći dečka. Ako pročitaš ponovo ono što si napisala, videćeš i sama da zvuči preterano. Nije neuobičajeno niti nenormalno da se sa 15 godina još nisi pojlubila ili imala dečka. Neki ljudi su nešto ranije spremni za takve korake, neki kasnije. Neki imaju više sreće pa nađu nekoga ko im odgovara ranije, neki opet kasnije. Hoću da kažem da nema nikakve potrebe da brineš i misliš da nešto sa tobom nije u redu. Sigurna sam da ćeš uskoro upoznati nekoga kome ćeš se svideti i ko će se tebi svideti. Ne padaj u paniku, nema potrebe da toliko žuriš, život je pred tobom.
S druge strane je, naravno, razumljivo što želiš da se poljubiš sa nekim kako se ne bi osećala kao jedina (mada sam sigurna da nisi) u okruženju koja nema to iskustvo. Ja ne znam dovoljno o tebi da bih mogla da ti odgovorim da li je problem u tebi. Ne znam kako se ponašaš u krugu momaka i kakve im signale šalješ. Vrlo je moguće da se postavljaš previše „ortački“ te da te tako i vide, a ne kao potencijalnu devojku. A možda u tvom ponašanju ima nešto što pomalo odbija. Takve stvari ćeš morati sama da skontaš, a nije loša ideja i da pitaš neku blisku drugaricu koja tvoje ponašanje sagledava sa strane. Ona će verovatno moći da pretpostavi kakav utisak ostavljaš na dečake i šta bi eventualno mogla da promeniš. Videćeš, svi se menjamo tokom godina i s vremenom ćeš naučiti kako da budeš opuštena s momcima i kako da ih privučeš. Na početku je najteže. A kao pomoć, evo nekoliko članaka i tema o kojima smo već pisali, koje bi mogle da ti pomognu u prvim koracima: Kako da upoznam nekog momka, jer mi se nijedan ne javlja i osećam se usamljeno?; O čemu da razgovaram sa dečkom koji mi se dopada?; Nisam imala momka i nikad se nisam poljubila sa dečkom, a imam 16 godina; Želim da nađem nekog ko će da me voli. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website