Prva razmišljanja o stupanju u seksualne odnose

0
0
  • Guest postavljeno 07/07/2016 16:31

Imam 15 godina i družim se sa starijim devojčicama koje su već imale seksualne odnose. Zato non-stop mislim kako je to a ne znam kada je pravo vreme da ga ja imam?

inteen: U tim godinama nije neobično da se jave prva razmišljanja o stupanju u seksualni odnos, pa tako i poređenja sa vršnjacima i dileme koje je vreme pravo. U tvom slučaju drugarice su starije pa se verovatno i ugledaš na njih. Zato svoje ponašanje želiš da uskladiš sa njihovim i na taj način održiš osećaj pripadnosti grupi.

Važno je da znaš da univerzalno pravo vreme ne postoji i da odluku o prvom seksualnom odnosu svako donosi za sebe. Pored toga, skrenula bih ti pažnju na još nekoliko stvari koje bi bilo dobro da razmotriš pre odluke. Prvo se zapitaj da li dovoljno znaš o ovoj temi i imaš li neke nedoumice. Bilo bi dobro da o svim takvim pitanjima razgovaraš sa starijom osobom od poverenja, lekarom ili psihologom, a možeš potražiti i literaturu za edukaciji iz te oblasti. Posle toga najvažnije je da preispitaš sebe, svoje potrebe i želje. Potrebno je da sebi odgovoriš na pitanje da li zaista želiš i spremna si za to, ili samo želiš da budeš sličnija starijim drugaricama. Radoznalost je normalna i sigurna sam da dosta možeš da naučiš i na osnovu iskustva drugarica, koje su, pretpostavljam, voljne da ga podele sa tobom.

Dobro se informiši, slušaj sebe i svoje potrebe i ne žuri! Pravo vreme je ono kada ti osetiš da si spremna i opuštena i da pored sebe imaš osobu kojoj veruješ i sa kojom želiš da ostvariš takvu bliskost. Opusti se i daj sebi vremena. Srećno!

Piše: Jelena Gogić, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website