Da li sam mogla tamponom da probušim himen?

0
0
  • Guest postavljeno 11/01/2017 22:11

Tokom jedne menstruacije morala sam da stavim tampon, a pre toga nisam imala odnose. Da li sam tom prilikom probušila himen? Inače, ništa nisam osetila kada sam ga stavljala.

inteen: Draga tinejdžerko, ne može se sa sigurnošću reći da li si prilikom stavljanja tampona probušila himen, ali postoji verovatnoća da jesi. No, to nije ništa strašno. Mnogo puta smo pisali na tu temu. Himen se može probušiti na razne načine, čak i tokom sportskih aktivnosti, a da devojka toga uopšte ne bude svesna. Pročitaj Šta je himen kako bi saznala više detalja. Treba da znaš da na himenu postoji rupica koja omogućava menstrualnoj krvi i ostalim telesnim tečnostima da izađu napolje, a takođe kroz nju mogu proći tampon ili prst. Tako da je probijanje himena zapravo širenje vaginalnog otvora. To se događa pri penetraciji nečega širokog a ne dugačkog. Dakle, za probijanje himena odgovorna je debljina, a ne dužina (penisa, prsta, tampona). U tom smislu, postoji šansa i da je tvoj himen ostao čitav.
Jasno je, znači, da ne mora doći do seksualnog odnosa da bi himen “pukao”. Takođe, nije obavezno ni da se tad oseti bol, niti da ima krvi. A da li ga još imaš ili ne možeš utvrditi jedino na ginekološkom pregledu. Zato, ukoliko želiš to da saznaš, treba da posetiš ginekologa. Uostalom, nije loš trenutak za tako nešto pošto si već dobila menstruaciju. Naši tekstovo Kada je vreme za prvu posetu ginekologu i Šta te očekuje pri prvoj poseti ginekologu mogu ti pomoći da se pripremiš za taj korak.
U svakom slučaju, ne brini! To uopšte nije neuobičajeno. Da ti bude lakše, reći ću ti da ženska osoba može biti i rođena bez himena (Može li ženska osoba da bude rođena bez himena, devičnjaka?) i da to ne menja ništa specijalno u njenom životu, pa tako neće ni u tvom ako je došlo do te nazovi nezgodice.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website