Imala sam odnos, pukao je kondom, test na trudnoću je negativan, ali me pecka dole

0
0
  • Guest postavljeno 13/01/2017 00:56

Meni je potrebna pomoć, hitno! Imam 16 godina i 10. januara imala sam odnos sa dečkom. Tokom odnosa pukao je kondom, ali u njemu nije bilo njegove tečnosti. Prilikom pucanja nisam bila u direktnom kontaktu sa polnim organom. Dečko je promenio kondom i na kraju nije svršio u mene, ali ja još uvek nisam dobila menstruaciju, a trebalo je 4. januara. I za vreme odnosa nisu mi bili plodni dani. Osećala sam da me boli stomak, a kada piškim, pecka me i ide pomalo krv. Pošto sam bila zabrinuta, uradila sam danas test na kojem je bila samo jedna crtica koja pokazuje da nisam trudna. Šta da radim pošto me sada stomak ne boli, ali me i dalje pecka kad piškim? Da ponovim test možda?  Hvala unapred.

inteen: Draga čitateljko, postoji mogućnost da si već dobila ciklus i da si se smirila što se toga tiče. Ukoliko nisi, možeš ponoviti test, ali će najverovatnije ponovo biti negativan. Na osnovu ovog što si napisala čini se da ne možeš biti u drugom stanju. No, za ubuduće zaista morate biti daleko obazriviji. Pre upotrebe kondoma obavezno na pakovanju proverite rok trajanja da vam se ne bi ponovila slična nezgoda. S obzirom na to da ste se već odlučili da koristite kondom prilikom seksa, pretpostavljam da ste se dobro informisali o kontracepciji. Ako niste, to obavezno treba da uradite, kao i da međusobno popričate o svemu. Naš tekst Molim vas, recite mi nešto više o kontracepciji sigurno će ti biti od pomoći.
Druga stvar koju moram da ti kažem: nikako se ne oslanjaj na brojanje dana, jer sistem plodni i neplodni dani ni u kom slučaju ne može predstavljati vid zaštite. A razlozi zbog kojih ti kasni mogu biti različiti (Imam 16 godina i neredovne menstruacije. Koji su uzroci?; 5 razloga zašto ti kasni menstruacija). Trudnoća je samo jedan od njih. Imaj na umu da se 12 dana smatra kašnjenjem, a kad prođe više od toga, moguće je da postoji neki problem. Naravno, to ne mora biti ništa ozbiljno.
Zbog situacije u kojoj si se našla, a i zato što osećaš peckanje u intimnoj zoni prilikom uriniranja (piškenja), ne bi bilo loše da se obratiš ginekologu. Posavetuj se sa mamom ili nekom starijom osobom od poverenja i pođi kod njenog lekara. Naravno, lekara možeš pronaći i na drugi način (preko interneta, drugarice, poznanice, preporuke…), ali je bitno da je dobar stručnjak i da tebi odgovara. Na pregledu ćeš najlakše i najbrže otkriti o čemu se radi i rešiti se neprijatnost. Možda je samo došlo do iritacije tokom odnosa (što je i najverovatnije), ali se može desiti i da si dobila neku infekciju koju treba tretirati. Ništa strašno. Bitno je samo da otkriješ o čemu je reč. Pošto si rešila da imaš seks, bilo bi poželjno da odeš na ginekološki pregled. To bi trebalo da postane sastavni deo tvoje brige o zdravlju i obavlja se, po dogovoru sa doktorom, na svakih šest meseci ili godinu dana. Vodi računa o sebi. Srećno!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website