Nisam spremna za vezu, a dečaci me optužuju da sam bezosećajna

0
0
  • Guest postavljeno 08/07/2016 12:35

Imam 14 godina, i svi mi kažu da sam lepa i zgodna. Dvojica dečaka žele da budu sa mnom, ali ja to ne želim.  Mislim da još nisam spremna za vezu. Kada sam jednom od njih rekla da ne želim vezu, rekao mi je da sam bezosećajna i da se razočarao. Osećam se mnogo loše zbog toga. Ne znam šta da radim, molim vas pomozite mi!

inteen: Mislim da polako ulaziš u komplikovani svet međuljudskih odnosa tinejdžera i odraslih. Nažalost, ovakve stvari će se često dešavati, pogotovu ako si lepa i zgodna. To znači da će ti dosta dečaka prilaziti, a onda biti uvređeni što ti ne želiš da budeš sa njima, već samo da se družiš. Dečaci su često takvi – teško prihvataju NE kao odgovor i maltene ne čuju tvoje želje ako si previše fina i indirektna. A ako direktno (iako ljubazno) kažeš NE, ispadaš bezosećajna, sebična itd. U svakom slučaju, najvažnije je da znaš da uvek imaš potpuno pravo da nešto ne želiš i odbiješ. Sada je to veza, kasnije će biti seks. Ništa u životu ne treba da radiš zato što te neko nagovara ako ti ne želiš ili nisi sigurna. Tako i ovde, sasvim je OK da ne budeš spremna za vezu sa 14 godina i nema potrebe da se loše osećaš zbog toga. On treba loše da se oseća što te je nazivao pogrdnim imenima, jer ti si samo bila iskrena.

Nemoj da poklekneš i radiš stvari koje ti ne odgovaraju samo zato što će se neko uvrediti. Uvek se čvrsto drži svog stava. Naravno, budi fina, nemoj da budeš previše gruba i pokušaj da na što blaži način objasniš tim dečacima kako su ti dragi ali ne na taj način. Ali nikako nemoj da popustiš. Srećno!

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website