Da li je moguće imati seks a da ne pukne himen?

0
0
  • Guest postavljeno 15/01/2017 13:28

Molim vas da mi odgovorite što pre. Kako je moguće imati seks, a da ti ne pukne himen? Nije se meni desilo, ali sam čula da o tome pričaju.

inteen: Draga tinejdžerko, zaista smo mnogo puta pisali o himenu i gubljenju nevinosti. Pročitaj naše tekstove: Šta je himen; Može li ženska osoba da bude rođena bez himena (devičnjaka)?; Kako i kada se gubi nevinost?, koji će ti pomoći da bolje razumeš neke stvari.
U svakom slučaju, himen puca prilikom seksualnog odnosa ali se to ne mora desiti pri prvom seksu. Reč je o membrani koja prekriva ulaz u vaginu i probijanje himena zapravo je širenje vaginalnog otvora. To se događa pri penetraciji nečega širokog. U tom smislu postoji mogućnost da himen ostane čitav tokom prvog intimnog opštenja. No, tokom daljeg upražnjavanja seksa neminovno je i njegovo „probijanje“.
Istina, postoji i fenomen koji se naziva elastični himen, pa neke pripadnice ženskog pola mogu da imaju seks, a da ne izgube nevinost u tradicionalnom smislu. Iz navedenih tekstova videćeš da ženska osoba može biti rođena bez himena, a da li ga ima ili nema ne utiče na njen život. Zbog toga njegovo pucanje tokom prvog seksa i nije dokaz nevinosti. Inače, himen se s vremenom može dovoljno rastegnuti tako da prvi odnos ne mora biti naročito bolan. Takođe, može proći i bez kapi krvi. Sve to je sasvim prirodno.
Nije mi jasno šta si to čula u društvu i od koga. No, devojka ne može nikako sa sigurnošću znati da li joj je himen pukao ili ne. To se može utvrditi jedino na ginekološkom pregledu. Da si malo bolje pojasnila stvar, možda bismo mogli nešto više da ti kažemo o tome što te zanima.
Ne znam ni zbog čega si postavila ovo pitanje. Ukoliko razmišljaš o tome da stupiš u seksualne odnose, ne žuri. Ne radi ništa ishitreno i pre svega dobro se obavesti o kontracepciji. Imaš li još nekih nedoumica, piši nam opet. Pozdrav!

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
0
0

Dečko i ja imamo odnose već 3 meseca i prvi put kad smo spavali nismo koristili kondom, i svaki sledeći put mi nismo uspeli da spavamo sa kondomom, nego moramo bez njega jer on ne moze da stavi. Da li to moze nekako da se resi, jer nisam bas za to da ja koristim kontraveptivna sredstva.

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website