Povremeno se smuvam sa drugom na veče, a ja bih da budemo zajedno

0
0
  • Guest postavljeno 17/01/2017 16:42

Želela bih sa budem sa mojim drugom, imam 17 a on 16 godina. Družimo se dve godine i super smo drugovi. Povremeno kad izađemo smuvamo se na jedno veče, a želela bih da budemo zajedno. Kada sam razgovarala sa njim, rekao je da me gleda kao drugaricu, ali nije mi jasno kako me onda smuva ako je tako.

inteen: Draga tinejdžerko, na našem sajtu možeš da vidiš jako puno pitanja koja se bave ovom tematikom. To očito govori o tome da se kod muško-ženskih prijateljstava, pogotovu u tvom uzrastu, često desi da se jedna osoba zaljubi u drugu. Ili, uz malo sreće, da se razvije obostrana ljubav. To je nekako i normalno s obzirom na to da sa bliskim ljudima delimo sve i svašta, imamo osećaj da nas oni mnogo dobro razumeju i često se javi želja da taj odnos preraste u nešto više. Jer nije li divna ideja biti s nekim ko ti je takođe i drug, ko te dobro poznaje i razume i kome možeš sve da kažeš. U krajnjoj liniji, u kvalitetnim vezama partner i jeste pre svega najbolji prijatelj. Hoću da kažem da je potpuno razumljivo što gajiš osećanja prema drugu. A i on je svojim ponašanjem dosta tome doprineo. To što se smuvate na veče ipak pokazuje da barem gaji simpatije prema tebi. No ne znači nužno da želi da budete u vezi.
Ta simpatija koja se razvije u muškom-ženskim prijateljstvima je, nažalost, češće jednostrana nego obostrana. Obično se sa jedne strane javi želja da tu bude nešto više, a druga osoba ili ne želi vezu, ili ne želi da kvari prijateljstvo, ili ima nekog drugog s kim je u vezi i ko mu se sviđa. Ne znam šta je po sredi u vašem slučaju, ali mislim da je za tebe dosta važno da to izbaciš na čistinu kako se ne bi zaglavila u začaranom krugu u kom ćeš ti njega da juriš i nadaš se da ćete se na kraju smuvati, a on će ponekad da se ljubi s tobom a zapravo nikada neće hteti da ti bude dečko. Jedini način da saznaš šta on zaista hoće jeste da ga još jednom pitaš. I da mu, takođe, iskreno objasniš da ti se sviđa, da bi želela da budeš sa njim i da ti nije jasno zašto se ponekad smuvate na jedno veče ako on nije zainteresovan.
Ali pre toga i ti moraš da odlučiš par stvari. Šta ćeš raditi ako se dogodi neki od mogućih ishoda. Ako bi ipak bio s tobom – da li si spremna da rizikuješ vaše prijatejstvo ukoliko veza „ne upali“ i da ga izgubiš kao druga. A ako ne želi da bude s tobom – da li si spremna da presečeš i ne dozvoliš mu više da se ponekad ljubite već da budete samo drugovi. Ili ćeš se i dalje nadati da će da promeni mišljenje te mu „dozvoljavati“ poljupce. U stvari, da li uopšte želiš i možeš da ostaneš prijatelj sa njim ako ti se toliko sviđa.
Kada takve stvari odlučiš, onda mu možeš reći da npr. ne možete da ostanete prijatelji jer ti se previše sviđa ili da ga zamoliš da se više ne ponavlja to smuvavanje na jedno veče jer ti time šalje duple poruke i to te čini nesigurnom… U svakom slučaju najvažnije je da ti odlučiš dokle si spremna da ideš i onda na tome i insistiraš i ne dozvoljavaš nešto što tebi ne odgovara. Pročitaj i ove članke, mogu da ti pomognu: Sviđa mi se drug, kako da otkrijem šta on oseća prema meni?, Sviđa mi se drug iz odeljenja i Zaljubila sam se u najboljeg druga ali ne želim da ga izgubim.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website