Brinem jer sam spavala sa dečkom i boli me stomak

0
0
  • Guest postavljeno 19/01/2017 19:50

Ovako, imam 15 godina i u prošli četvrtak (drugi dan menstruacije) prvi put sam probala sa dečkom (bez zaštite). Znam da nije bilo ništa jer bih osetila. Drugi put smo probali u nedelju (poslednji dan menstruacije) i tada sam nešto malo osetila, ali da mi je probio himen to nisam. Od ovog utorka me muči stomak i malo me steže kao da nije moj stomak, tako bih mogla reći. Da li bi trebalo da se brinem jer mi je sumnjivo i malo me je strah? Nije šala uopšte. Hvala unapred.

inteen: Draga petnaestogodišnjakinjo, ne znam šta je konkretno tvoje pitanje, pretpostavljam da je vezano za pucanje himena i trudnoću. O himenu smo pisali već mnogo puta, pa bih te zamolila da pročitaš tekstove: Šta je himen i Da li je moguće imati seks a da ne pukne himen?.
Što se tiče seksa bez zaštite, posavetovala bih te da to više NIKAD ne radiš. Ni tebi, ni tvom dečku nikako ne treba problem kao što je neželjena trudnoća, posebno u uzrastu u kome ste. Pre nego što ponovo budeš poželela da spavaš sa njim, dobro se informiši i kontracepciji. Može ti pomoći i naš članak Koji vidovi zaštite od neželjene trudnoće postoje?. Ne bi bilo loše ni da posetiš ginekologa, popričaš sa njim i odabereš vid zaštite koji ti najviše leži.
I ukoliko te zanima da li ženska osoba može da ostane u drugom stanju u toku ciklusa, odgovor je DA. To zavisi od vremena ovulacije. Mada nije često, ima žena kod kojih se plodni dani mogu poklopiti i sa menstruacijom. U tom smislu računanje plodnih dana nikako nije dobar način da se zaštitiš od neželjene trudnoće (Šta je ovulacija i koliko je tačna aplikacija menstrualni kalendar?). Jedino ukoliko tvoj dečko nije ejakulirao, možeš biti sigurna da je sve u redu. I u tom slučaju nemaš nikakvog razloga za nerviranje. A bol u stomaku može biti posledica samog čina, ali i tvoje zabrinutosti. Mislim da ne treba da si u tolikom stresu. Naravno, ukoliko potraje i osetiš još neke neprijatnosti, treba da se obratiš lekaru.

Piše: Ivana Todorović, psiholog

  • You must to post comments
Komentar
Post as a guest by filling out the fields below or if you already have an account.
Name*
E-mail*
Website